Verbatim InSight: externí disk s displejem (zkušenosti)

Přenosné pevné disky jsou skvělými doplňky na cesty i vhodnými zálohovacími úložišti k počítačům stolním. Jedna věc jim ale chybí – samy od sebe vám neřeknou, kolik volného místa na nich zbývá.

Tato nectnost však neplatí pro úplně všechny disk na trhu – v tomto testu se podíváme na zajímavý disk Verbatim InSight, jehož největší předností je stavový textový displej zobrazující zbývající místo. Displej je umístěn v přední části disku a o něco jej tak prodlužuje. Vždy je něco za něco a v tomto případě zaplatíte za luxus displeje přibližně třemi centimetry, o které je tělo disku delší oproti konkurenčním disků bez displeje.

Displej není podsvícený (pochopitelně) a zobrazuje dva řádky textu. V prvním je zobrazen název disku (stejný, kterým disk pojmenujete v prostředí operačního systému), v druhém pak zbývající kapacita zaokrouhlená na celé gigabajty.

IMG_0844 IMG_0845

Zbývající kapacita se u všech podporovaných systémů obnovuje vždy při připojení disku k počítači, u počítačů se systémem Mac OS X a Windows XP se obnoví také při odpojení disku z USB portu. V systémem Windows Vista nebo Windows 7 se při odpojení hodnota neaktualizuje. Je to škoda, protože to snižuje užitečnost displeje a ztěžuje uživatelům těchto systémů život.

Jak jsem již zmínil, disk si výborně rozumí s počítači s operačním systémem Mac OS X, v jehož prostředí fungují všechny funkce displeje na výbornou. Plně tak rozumí souborovému systému HFS+, na kterém je schopen zjišťovat jak zbývající místo, tak i jeho jméno. Stejně tak jsou podporovány systémy NTFS i FAT32.

Disk jsme na test získali v kapacitě 500 GB, která je dostatečná pro většinu zamýšleného umístění. Fungoval výborně jako zálohovací úložiště pro Time Machine i pro běžné přenášení dat. I přes svou větší velikost je disk lehký, tenký a v brašně s notebookem nikterak nepřekáží.

IMG_0851 IMG_0853

Přenosové rychlost odpovídaly slušnému průměru v této kategorii, při čtení dat jsme dosahovaly stabilní rychlosti 30 MB/s, při zápisu jsme se pohybovali mírně pod hranicí 20 MB/s.

Tělo disku je z plastu, jeho horní strana je vyrobena s nyní tak populární povrchovou úpravou alá piánový lak (takže je o sbírku otisků postaráno). Spodní strana je pak kompletně pogumována a disk díky tomu dobře sedí na stole i přes jeho nízkou hmotnost. Konektor pro připojení USB kabelu je v přední části pravého boku vedle displeje, modrá led dioda indikující činnost disku se skrývá nenápadně pod pření hranou.

Parametry produktu:
rychlost disku 5 400 ot./min; displej 32 x 128 bodů; napájení USB; rozměry 151 x 85 x 16 mm; hmotnost 162 g

Pevný disk s displejem Verbatim InSight je velmi povedený kousek pro každého, kdo chce od disku ne jen tupé ukládání dat, ale i zajímavou přidanou hodnotu navíc. Myslím si, že stavový displej tuto podmínku velmi dobře splňuje. Jeho cena se pohybuje okolo hranice 2 300 korun.

4 komentáře: „Verbatim InSight: externí disk s displejem (zkušenosti)

  • Pingback: Jablickari.cz

  • avatar
    04. 11. 2009 (22:33)
    Trvalý odkaz

    Díky za tip. Přesto budu i nadále používat externí disk jen na TUPÉ ukládání dat :-)

  • avatar
    04. 11. 2009 (22:33)
    Trvalý odkaz

    Díky za tip. Přesto budu i nadále používat externí disk jen na TUPÉ ukládání dat :-)

  • avatar
    04. 11. 2009 (23:33)
    Trvalý odkaz

    Díky za tip. Přesto budu i nadále používat externí disk jen na TUPÉ ukládání dat :-)

Komentáře nejsou povoleny.