Rozpoznávání obličejů v Google Picasa vyzkoušeno v praxi

Nová verze správce fotografií Google Picasa, která dostala včera novou verze 3.5, přináší hned několik novinek. Kromě možnosti geotagování fotografií přibyla také funkce rozpoznávání obličejů osob na fotografiích. Tedy stejnou funkcionalitou, kterou nabízí aktuální verze aplikace iPhoto.

Pravidelní čtenáři SuperApple.cz již vědí, že pro správu svých fotografií používám Google Picasa namísto iPhota již delší dobu. Nejen proto, že mi rozhraní této aplikace přijde příjemnější, ale také z dalších důvodů: na mé 50GB fotoknihovně je o poznání rychlejší než iPhoto a možnosti úpravy fotografií jsou v Picase větší a výsledky často přirozenější.

Pokud nečtete SuperApple.cz od začátku, jistě jste přehlédli obrovské videopředstavení aplikace Google Picasa. Najdete je v  článku Videoprůvodce aplikací Google Picasa 3.

V následujícím screencastu si prohlédněte, jak rozpoznávání tváří probíhá. Po spuštění začne aplikace na pozadí procházet fotografie a vypisovat osoby, které nezná. Postupným přiřazováním obličejů určitým lidem (které lze přiřazovat přímo vašemu seznamu z Gmail účtu nebo z aplikace Address Book) je množství nerozpoznaných osob stále menší a menší. Subjektivně je přesnost přiřazování obličejů o chloupek přesnější než v iPhotu – Google Picasa je o poznání lepší především u obličejů zobrazených z profilu nebo ve velmi špatných světelných podmínkách. Na fotografiích, na kterých mi iPhoto vůbec nenašlo obličej jej Picasa dokázala nejen najít, ale také správně přiřadit.

[flashvideo filename=“http://m.podshow.com/media/21228/episodes/182219/superappleshow-182219-09-23-2009.mp4″ width=590 height=363 /]

Novou verzi Google Picasa 3.5 můžete stáhnout přímo ze stránek projektu a je k dispozici zdarma.

6 komentářů: „Rozpoznávání obličejů v Google Picasa vyzkoušeno v praxi

  • avatar
    24. 09. 2009 (12:32)
    Trvalý odkaz

    Ahoj, nevíte, jestli je taková funkce (ksichtdetection) nějak dostupná i v Aperture?

  • avatar
    24. 09. 2009 (13:32)
    Trvalý odkaz

    Ahoj, nevíte, jestli je taková funkce (ksichtdetection) nějak dostupná i v Aperture?

  • avatar
    24. 09. 2009 (15:41)
    Trvalý odkaz

    no, není nad jasnou a stručnou odpověď, díky…

  • avatar
    24. 09. 2009 (16:41)
    Trvalý odkaz

    no, není nad jasnou a stručnou odpověď, díky…

Komentáře nejsou povoleny.