Jak nastavit proxy server pro síťové připojení

Síťové možnosti nastavení v Mac OS X jsou opravdu bohatě konfigurovatelné. Nejen že máte k dispozici (teoreticky) neomezené množství různých nastavitelných síťových lokací, ale pořádně vyřádit se můžete také při nastavování síťových proxy serverů.

Tento tip je ověřen jako funkční v Mac OS X 10.4 a vyšším.

Jak na to

  1. Otevřete System Preferences (Předvolby systému) a klikněte na položku Network (Síť),
    (01) System Preferences-1
  2. klikněte v levém sloupci na síťové připojení, pro které chcete proxy server nastavit. V Mac OS X můžete mít totiž bez problémů nastaven pro každý druh síťového připojení jiný proxyserver. Poté klikněte na tlačítko Advanced (Rozšířené),
    (02) Network
  3. přepněte se na záložku Proxies (Proxy servery). Zde v sekci Select a protocol to configure (Zvolte protokol pro nastavení) zaškrtněte síťový protokol, pro který chcete nastavit adresu proxy serveru (můžete mít jiný proxyserver pro každý ze zde zobrazených protokolů) a zadejte ji společně s číslem portu do sekci Proxy Server. Pokud váš proxy server vyžaduje ověření uživatelským jménem a heslem, zaškrtněte položku Proxy server requires password (Proxy server vyžaduje heslo) a zadejte patřičné informace do příslušných položek Username (Uživatelské jméno) a Password (Heslo).
    (03) System Preferences
  4. Hotovo!

4 komentáře: „Jak nastavit proxy server pro síťové připojení

  • avatar
    14. 07. 2009 (05:44)
    Trvalý odkaz

    Moc pekne, jiz pouzivam. Je nejaka moznost (pomoci nejakeho SW, nebo primo v OS) jak jednoduse prepinat treba z menu mezi nekolika proxy?

    diky za info

  • avatar
    14. 07. 2009 (06:44)
    Trvalý odkaz

    Moc pekne, jiz pouzivam. Je nejaka moznost (pomoci nejakeho SW, nebo primo v OS) jak jednoduse prepinat treba z menu mezi nekolika proxy?

    diky za info

  • avatar
    14. 07. 2009 (08:23)
    Trvalý odkaz

    gargous: ano, udělat si rozdílné lokace a přepínat normálně mezi nimi z Aple menu…

Komentáře nejsou povoleny.