Jak na sdílení obrazovky aplikací Skype

skype_logo_printNejnovější betaverze komunikační aplikace Skype přidala do portfolia svých služeb také sdílení obrazovky. Uživatelé počítačů s operačním systémem Mac OS X tak získávají další komunikační aplikaci umožňující vzdálené sdílení, stejnou funkcí totiž disponuje také komunikátor iChat, který je běžnou součástí operačního systému.

Řešení sdílení obrazovky nabízené aplikací Skype je prozatím v testovací betaverzi a tudíž disponuje několika omezeními. Nejvýznamnějším z nich je skutečnost, že ze vzdáleného počítače nelze ovládat lokální myš nebo klávesnici.

Abyste mohli novou funkci využít, musíte stáhnout a nainstalovat poslední betaverzi aplikace Skype. Potřebujete Mac s procesorem alespoň PowerPC G4 taktovaný na frekvenci 800 MHz, s 512 MB paměti a operační sytémem ve verzi alespoň 10.3.9.

Jak na to

  1. Kontaktu, který chcete požádat o pomoc nebo jen zobrazit vaši plochu, zatelefonujte.
    skype01
  2. Protistrana, bez ohledu na použitý operační systém, musí kliknutím na tlačítko Přijmout s videem přijmout váš hovor jako videokonverzaci.
    skype02
  3. V okně s videokonverzací klikněte na Macu na tlačítko Share (Sdílet) a z rozbalovací nabídky zvolte možnost Share Screen -> Share Full Screen (Sdílet obrazovku -> Sdílet celou obrazovku) nebo Share Screen -> Share Selection (Sdílet obrazovku -> sdílet výřez).
    skype03
    skype04
  4. V bezpečnostním dialogu povolte, že skutečně chcete s protistranou sdílet svou obrazovku.
    skype05
  5. Pokud jste zvolili možnost sdílet celou obrazovku, je nyní sdílení aktivní. Pokud jste však zvolili možnost sdílení pouze výřezu, upravte nejdříve okno s výřezem tak, aby zabíralo vámi vybranou část plochy a poté spusťte sdílení kliknutím na tlačítko Start Sharing (Spustit sdílení).
    skype06
  6. Dobrá rada pro protistranu: je výhodně přepnout zobrazení do režimu celé obrazovky a nepoužívat malý náhled v komunikačním okně. Stejným způsobem lze snadno i celoobrazovkový režim opustit.
    skype07
  7. Ukončit sdílení můžete buďto ukončením celého hovoru, nebo kliknutím na tlačítko Stop Sharing (Ukončit sdílení) ukončíte sdílení a nadále udrželi hlasový hovor s druhou stranou.
    skype08
  8. Pro ukončení hovoru klikněte na tlačítko Hang Up (Zavěsit).
    skype09