Copak Apple zase chystá?

Apple logoMinulý týden se na servru AppleInsider objevila informace o jednom zajímavém patentu Apple. Patent se týká 3D pracovního prostředí na počítači.

Samozřejmě již z minulosti víme, že to, že si tento nápad nechal Apple patentovat ještě neznamená, že ho hodlá použít. Ale mohl by to být naznak toho, jak bude vypadat Mac OS příští generace.

Patentů okolo tohoto prostředí je více, ale nejzajímavější je s názvem „Multi-Dimensional Desktop„. Jedná se prakticky o promítnutí stávající plochy do prostoru se vznikem postranních ploch, vrchní plochy a podlahy. Do těchto nově vzniklých prostorů by bylo poté možno dát ikony i okna aplikací. Více vám asi napoví obrázky níže.

  • 54 stránkový dokument byl vytvořený zaměstnanci Applu (konkrétně Imran Chaudhri, John Louch, Christopher Hynes, Timothy Bumgarner a Eric Peyton) již v červnu 2007. Tedy v době, kdy byl poprvé představen Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Přesto je nepravděpodobné, že by se mělo toto nové prostředí objevit už v této verzi Mac OS X.

 

patent-081211-1
patent-081211-2
patent-081211-3
patent-081211-4

Podle těchto ilustrací dock zůstává nadále v popředí, ale stacks se přemisťují na spodní plochu za dock. 

Na další ilustraci se snaží Apple vysvětlit, že podlaha“ (floor; spodní plocha) je nastavitelná. To znamená, že uživatel by si mohl sám nastavit velikost podlahy.

Mimo jiné, okno aplikace bude možno přesunout na postranní plochu a zde bude zobrazena v podobě ikony (či náhledu) nebo ho bude možno přesunout do stacks na podlahu. Okno aplikace dostanete zpět dvojklikem a nebo přetažením  ikony na klasickou plochu.

patent-081211-5

 

Okna se budou moci posouvat naskrz, jako je zobrazeno na obrázku níže.

patent-081211-9

 

Níže je znázorněno libovolné posouvání stacks po podlaze

patent-081211-6

 

Na dalším příkladu je znázorněno 3D prostředí Finderu, kde chybí tradiční horní menu bar. V tomto případě je prostor pro stacks použit pro zobrazení menu baru a alternativou pro stacks se poté stává dock.

Pokud některé aplikace používají více oken (Inspektor v Pages, Get Info u Findera, Layers v Photoshopu) je možno tyto okna přesunout na postranní plochu.

patent-081211-7

patent-081211-8

 

Mohou se používat i ostatní „mutlidimensionální“ geometrické tvary. Například v jedné implementaci je použit tvar trojhranu, kde přední stěnu tvoří klasická plocha a zbývající prostředí tvoří levá a pravá stěna, apod. Nejzajímavější je ale zobrazení „tube“ (roura).

patent-081211-10

Zajímavé, že? :-) Samozřejmě vše je pravděpodobně teprve ve fázi patentování a pokud by se Apple rozhodl pro tuto cestu, nemusí být ve finálním produktu zahrnuty veškeré nápady, které zde byly popsány.

 

Objeví se podobný virus také v pirátské verzi nového balíku iLife 09?

Nahrávání ... Nahrávání ...

 

Zdroj: AppleInsider

4 komentáře: „Copak Apple zase chystá?

Komentáře nejsou povoleny.