Apple novinky: 5. týden [2012]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple ve pátém týdnu roku 2012? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Apple prý neplánuje ARM verzi MacBooku AIR

Již v minulém roce se hodně hovořilo (již před rokem se tomuto tématu věnoval Roman Maštalíř v článku Dočkáme se Maců běžících na ARM procesoru?). Nyní s těmito zprávami přišel server CNet, který odkazuje na zprávu analytika Richarda Gardnera ze skupiny Citigroup. Ten tyto závěry vyvozuje z osobní schůzky se dvěma čelními představiteli společnosti Apple, Timem Cookem a Peterem Oppenheimerem.

Podle těchto závěrů je Cook velmi překvapen rychlostí inovací platformy iOS a dle jeho slov iPad v blízké budoucnosti plně uspokojí touhy všech, kteří by rádi měli MacBook Air s ARM procesorem. Pravděpodobně měl na mysli připravovaný iPad 3, který by tak v příslušenství mohl mít i externí klávesnici podobně, jako ji nabízí u modelu Transformer společnost Asus.

Apple odstraňuje problémy v posledních updatech

Apple koncem týdne započal odstraňovat problémy, které se začaly objevovat s nedávno uvolněnými updaty operačního systému Mac OS X. Konkrétně se jednalo o problém bezpečnostní aktualizace systému Snow Leopard, po které přestala fungovat podpora pro emulaci PowerPC instrukcí jménem Rosetta, i o opravu problému nové verze systému Mac OS X 10.7.3, která některým uživatelům znemožnila spouštět jakékoli aplikace.

Problém uživatelů Snow Leoparda řeší nový bezpečnostní update (Security Update 2012-001, version 1.1), problémy s instalací Mac OS X Lion pak řeší klasický Combo instalátor, který je nyní nabízen všem uživatelům bez rozdílu. Problémový Delta instalátor byl stažen z nabídky.

Některé skladby nahrané do iTunes Match jsou nedostupné

Podle informací serveru MacRumors i diskusních fór společnosti Apple zaznamenávají někteří uživatelé problémy se skladbami, které svěřili službě iTunes Match. Podle těchto informací mají poškození uživatelé nedostupných přibližně 10-20 %svých skladeb a při pokusu o jejich stažení se potýkají s chybovým hlášení číslo -2114.

Apple v současnosti tento problém zkoumá, žádné řešení prozatím nezveřejnil.

Apple upravuje podmínky pro knihy vytvořené v aplikaci iBooks Author

Podmínky použití aplikace iBooks Author (více si o ní přečtěte v tomto představení) omezovali komerční použití knih vytvořených jejím prostřednictvím pouze na Apple ekosystém. V nejnovější verzi již tyto podmínky, které byly přijaty s jistou kontroverzí, poněkud zjemňuje – omezení na komerční šíření výhradně prostřednictvím iBooks Store obchodu zůstává logicky v platnosti pouze pro knihy exportované do formátu .ibooks (Applem upravený a rozšířený standard ePub doplněný o DRM ochranu), pro knihy exportované ve formě PDF nebo textu tato omezení neplatí.

Apple na několik dnů zastavil prodej všech 3G zařízení v Německu

V minulém týdnu Apple na několik dnů zastavil prodeje telefonů iPhone 4, iPhone 3GS a iPadů 2 3G jako reakci na soudní rozhodnutí ve při se společností Motorol, která si nárokovala některé z patentů vztažených právě k podpoře 3G sítí. Nicméně se oběma společnostem podařilo dohodnout v krátkém čase na licencování příslušných patentů a prodej mohl být záhy obnoven. Ve svém vyjádření osočil Apple Motorolu z neochoty licencovat tyto patenty dříve, podle jeho slov se o to Apple snažil již sedm let.

Internet vzrušily staré fotky iPodu nano s kamerou

Velmi rychle se rozšířili nové fotografie údajně připravovaného iPodu nano s kamerou, který se měl (prý) objevit na trhu na jaře letošního roku. Problém byl v tom, že nešlo o nové fotografie, ale o poměrně staré fotky prvně publikované v polovině srpna letošního roku a které již svět jednou oběhly.

Na celé této situaci je zajímavé sledovat jak velký je hlad po „tajných novinkách“ a přitom vůbec nevadí, že stejné fotografie kolovaly internetem již před půl rokem. A jde o zajímavost také z pohledu skutečně připravovaných novinek: připravuje Apple skutečně nano s kamerou? Je pravděpodobné, že na některém ze svých prototypů osazení tohoto prvku zkouší a dá se předpokládat, že tyto fotografie skutečně ukazují kovové pouzdro některého z prototypů. Není však vůbec jisté, zda takový model skutečně na trhu uvidíme. Osobně by se mi malý foťák na iPodu nano líbil (navíc Apple vlastní příslušný patent již od roku 2009) a na starém iPodu nano paté generace jsem pro něj našel často využití.

2 komentáře: „Apple novinky: 5. týden [2012]

  • avatar
    06. 02. 2012 (10:30)
    Trvalý odkaz

    Tak s tím nanem to snad nevyjde. Byl by to velký fail, protože já nosím iPoda na ruce jako hodinky a kdyby tam měla být čočka, slušně by se mlžila.
    Navíc nevím, jak by se s tím fotilo…

  • avatar
    06. 02. 2012 (10:30)
    Trvalý odkaz

    Tak s tím nanem to snad nevyjde. Byl by to velký fail, protože já nosím iPoda na ruce jako hodinky a kdyby tam měla být čočka, slušně by se mlžila.
    Navíc nevím, jak by se s tím fotilo…

Komentáře nejsou povoleny.