Uchovává Apple tajně polohu iPhonů? Uchovává, ale ne tajně

Internet zmítá nový Apple „skandál“: stroje s iOS verze 4.x prý bez vědomí uživatelů uchovávají historii jejich pozice.Jak v Česku informoval blog iPhonemania.cz, není prý jasné, zda má Apple tuto činnost ošetřenu legislativně a také prý není jasné, za jakým účelem jsou data shromažďována. Není prý také známo, zda vůbec Apple k těmto datům přistupuje.

To jsou poměrně vážná obvinění a proto je zde naše nepravidelná rubrika pro uvádění omylů na pravou míru. Jak to tedy je? Shrňme si vše do krátkých otázek a odpovědí:

Otázka: Uchovává iPhone a iPad informace o pohybu uživatele?
Odpověď: Ano, uchovává. Chová se tak jakékoli iOS zařízení s operačním systémem verze 4 a vyšší. Tato data tedy uchovává i iPod touch, který ale pro lokaci používá pouze Wi-Fi sítí.

Otázka: Má Apple tuto činnost ošetřenu?
Odpověď: Ano, má. Hlavním z rozdílem v licenční smlouvě mezi iOS 3.x a 4.x je informace, že Apple může na pozadí sledovat pohyb příslušného zařízení a tato data nejen uchovávat, ale také je poskytovat třetím stranám.

Otázka: Uchovává Apple tato data bez vědomí uživatelů?
Odpověď: Nikoli, text ujednání je k dispozici při upgradu na tento operační systém nebo při první aktivaci nového přístroje a uživatel jej musí potvrdit (souhlasit s ním).

Otázka: Přistupuje Apple nějak k těmto datům?
Odpověď: Ano, přistupuje. Ve zmíněném licenčním ujednání je také uvedeno, proč je soubor zakládán a jak je s daty v něm nakládáno. Zmíněná funkce je součástí reklamního systému iAd a data z ní jsou dostupná partnerům inzerujícím v této síti k lepšímu zacílení konkrétní reklamy.

Dodatek závěrem: cílem tohoto příspěvku není jakkoli „omlouvat“ nebo zdůvodňovat toto počínání Apple ve věci sledování pohybu. Pouze uvádí známé odpovědi na otázky, které jsou předkládány jako spekulace s neznámými důvody.

A ještě jeden tip: návod, jak tuto funkci vypnout (prozatím zřejmě jediný dostupný) jsme publikovali již koncem listopadu loňského roku. Najdete jej v článku Zakažte systému iAd sbírat o vás data.