Výsledky Apple za druhé čtvrtletí a velký nárůst prodejů

Apple včera zveřejnil finanční výsledky za ukončené druhé čtvrtletí letošního roku. Ty se nesly v duchu nárůstu prodejů.

Pro toto druhé fiskální čtvrtletí reportoval Apple prodeje v hodnotě 24,67 miliardy amerických dolarů, ze kterých vykázal čistý zisk ve výši 5,99 miliardy dolarů. To znamená nárůst o 83 procent ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku, ve kterém Apple vykázal čistý zisk ve výši „pouze“ 3,07 miliard dolarů.

Přepočteno dále: Apple utržil 6,4 dolarů na jednu vydanou akcii, což je meziroční nárůst ve výši 92 procent. Tyto výsledky předčily očekávání analytiků, kteří předpokládali příjmy ve výši 23,34 miliardy dolarů a tržbu 5,36 dolarů na jednu akcii.

Prodeje Maců

Apple v tomto fiskálním čtvrtletí prodal 3,76 milionů Mac, což je nárůst 28 procent ve srovnání se stejným čtvrtletí loňského roku. Stále více se do popředí zájmu zákazníků dostávají přenosné počítače, které s 2,7 miliony prodaných kusů tvořili rovných 73 procent všech prodaných počítačů. Hodně v tom pomohly nové verze MacBooků Pro i MacBooků Air. Významný nárůst prodejů Maců zaznamenává Apple mezinárodně – například v asijském regionu stouply prodeje o 76 procent meziročně.

Prodeje iPhonů

Jedním slovem? Rekordní. Apple prodal 18,65 milionů mobilních telefonů iPhone 4. To je meziroční nárůst o 113 procent. Jen příjem z prodejů těchto telefonů činil 12,3 miliardy amerických dolarů.

Prodejům jistě pomohla nová verze určená přímo pro operátora Verizon, výrazné nárůsty prodejů registruje Apple především v zámoří: například v Číně je meziroční nárůst prodejů 250 procent. Aktuálně je iPhone 4 dostupný v devadesáti zemích u 185 mobilních operátorů.

Prodeje iPadů

Apple se pochlubil, že dokázal prodat každý iPad 2, který dokázal vyrobit. V řeči čísel to znamená prodeje 4,69 milionů iPadů za druhé čtvrtletí: bohužel však neuvedl, jakou část z tohoto množství představuje druhý model. Celkem od zahájení výroby tohoto tabletu v dubnu loňského roku vyrobit a prodal 19,48 milionu kusů.

Prodeje iPodů

Hudební přehrávače iPod šly s prodeji trochu dolů. S 9,02 miliony prodaných kusů těchto hudebních přehrávačů jde o pokles o 17 procent meziročně. Více než polovina všech prodaných přehrávačů připadá na vrub iPodu touch.

I přesto však Apple prohlásil, že i tento pokles předčil předpokládaná očekávání zájmu ze strany samotného Apple. Výborně se však daří hudebnímu obchodu iTunes Store, který vykázal zisk ve výši 1,1 milardy dolarů.