Mac OS X 10.7 Lion: budoucnost klepe na dveře

Spíše v tichosti Apple včera aktualizoval dostupné informace o připravované verzi operačního systému Mac OS X verze 10.7. Nový systém je slibován již na léto letošního roku.

V tomto článku se nebudeme věnovat známým věcem, jako je například Mac App Store, celoobrazovkové aplikace nebo Launchpad – tedy takovým, které byly důkladně představeny již před časem. Podíváme se spíše na zajímavé novinky, které byly poodhaleny. A teprve tyto novinky ukazují velmi zajímavou cestu a důvod, proč se na Lion opravdu těšit – ani Launchpad, ani Mac App Store potenciál stát se killer-funkcemi nemají. Které ano?

Automatické ukládání

Aplikace provozované pod systémem Lion by měly podporovat automatické ukládání rozpracovaných dokumentů a projektů. Tyto automatické zálohy budou ukládány do originálního souboru a nikoli do jeho kopií, jako je tomu v mnoha případech doposud. Při pádu aplikace nebo jiném přerušení práce uvidíte po opětovném otevření souboru přesně ten stav, který jste naposled upravili.

Ovšem nejásejte předčasně: tuto funkci musí podporovat samotné aplikace, tudíž u molochů typu Microsoft Office zřejmě k její implementaci dojde spíše později než dříve, pokud vůbec.

Verzování

Zajímavá funkce pro všechny, kteří tvoří nové dokumenty upravováním dokumentů starších. Dík této funkci budete moci v rozhraní podobném Time Machine (se kterým jinak nemá tato funkce nic společného) procházet staršími verzemi dokumentů. Kopie dokumentů jsou ukládány každou hodinu nebo při každém otevření v aplikaci.

Verzování dokumentů však patří do stejného ranku funkcí, jako automatické ukládání – musí jej tedy podporovat konkrétní aplikace – nevyužívá se při ní tedy žádným způsobem Time Machine systému. Otázkou zůstává, do jakého úložiště budou verze ukládány – zda do samotného skrytého úložiště systémového (a obsazovat další prostor na pevném disku) nebo zda do samotného dokumentu (a zvyšovat tak jeho velikost).

Obnovení

Obnovení je vlastně takový ultrapohodlný restart. Dnes, když restartujete počítač, musíte nejdříve ukončit aplikace a teprve poté restartovat počítač. V Lionu ne – zkrátka restartujete počítač, který po naběhnutí otevře spuštěné aplikace a obnoví obsah, se který jste pracovali. Ano, jde o stejnou funkcionalitu, kterou již nyní běžně nabízejí například webové prohlížeče.

A jistě není třeba dodávat, že takto se budou chovat jen aplikace, které vývojáři pro její použití připraví. Pokud byť jediná z vašich aplikací takto upravena nebude, klesne tím praktická použitelnost celého systému rychlého restartu.

Inovovaný Mail 5

Konečně je to tady a Apple se rozhodl pořádně sáhnout na systémovou poštovní aplikaci Mail, které se změny vyhýbaly pěkně dlouho. Nová verze ponese číslovku 5 a v mnohém bude připomínat takový hybrid mezi poštovní aplikací tak, jak ji známe z iPadu a komerční aplikací Sparrow. K dispozici bude záložková lišta s nejčastěji používanými schránkami nebo jejich složkami, vylepšené bude vyhledávání napříč složkami i sdružování emailů podle konverzací podobně jako ve zmíněných aplikacích. Moderní vzhled získá také celé uživatelské rozhraní, zapomenout můžete také na na klasické Aqua posuvníky.

AirDrop

Tato funkce vám umožní odesílat soubory zařízením v dosahu vaší Wi-Fi sítě bez jakéhokoli složitého nastavování. Bude stačit pouze kliknout na ikonu AirDrop v postranním panelu Finderu a systém automaticky vyhledá všechny zařízení podporující AirDrop ve vašem okolí (tedy takové, jejichž obsluha současně s vámi také klikla na ikonu AirDrop ve Finderu). U každého z nich uvidíte fotografii uživatele i informace z jeho adresáře. Po schválení přenosu bude soubor uložen přímo do jeho složky Download. Po dokončení přenosu stačí pouze okno Finderu zavřít a dojde tak i k ukončení viditelnosti vašeho počítače ostatním.

Tato funkce však není žádnou převratnou novinkou, anonymní odeslání souboru jinému uživateli nabízí Mac OS X již několik verzí zpět, zde došlo pouze k praktické integraci do Finderu.

Přepracovaný FileVault

Mnoho uživatelů především přenosných Maců používá FileVault – trezor, který drží všechna uživatelská data šifrována. Nově bude systém podporovat šifrování typu XTS-AES 128 přímo na úrovní pevného disku. Vše má být rychlé a pohotové a vše má probíhat na pozadí. FileVault má nově podporovat také externí disky.

Pokud vše chápu dobře, mohl by nyní FileVault šifrovat kompletně celý disk a ne jen virtuální diskový obraz, jako doposud. Pokud je tomu tak, je to – alespoň pro mne – důvod proč si Lion skutečně pořídit.

Lion Server

Poslední naznačenou novinkou je skutečnost, že dojde ke sdružení obou edicí systému Mac OS X do jedné a že funkcionalita Mac OS X serveru bude implementována dovnitř klasického systému. Bude tak možné, aby si každý uživatel vytvořil vlastní server. Tato skutečně naznačuje mnohé, například zajímavou možnosti vytvoření malých vlastních cloudů jednotlivých uživatelů i možností osobního sdíleného úložiště pro iPad a rozhodně se mu budeme věnovat podrobněji samostatně.