Tim Cook se důkladně připravuje na soud s Epic Games

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook se zatím držel v pozadí při obhajobě společnosti Apple, která čelí významné právní bitvě se společností Epic Games týkající se obchodu App Store. Zatímco v minulosti se generální ředitel k této platformě vyjadřoval, tento týden se Tim Cook poprvé dostane do centra pozornosti v bitvě své společnosti s Epic Games.

Společnost Apple v březnu předložila seznam vedoucích pracovníků, kteří budou svědčit během soudního procesu mezi Applem a Epic Games, který začal 3. května. Epic Games, vývojáři stojící za herním hitem Fortnite, obviňují cupertinského technologického giganta z držení monopolu a protisoutěžního chování kolem obchodu App Store a distribuce aplikací na zařízeních Apple.

Phil Schiller, spolupracovník společnosti Apple, a Craig Federighi, senior viceprezident softwarového inženýrství, jsou dva vedoucí pracovníci, kteří se mají tento týden dostavit k soudu. Kromě toho se tento nebo začátek příštího týdne pravděpodobně dostaví k soudu i nejvyšší šéf společnosti, který se podle listu The Wall Street Journal na slyšení údajně připravoval „hodinami tréninku“.

Jeho svědectví bude pravděpodobně nejpodrobnější veřejnou diskusí, kterou povede na téma, jež se nad společností Apple bude pravděpodobně vznášet ještě několik let. Podle osoby obeznámené s jeho snahami se Cook na soud připravuje. To zahrnovalo hodiny cvičných schůzek s bývalými státními zástupci vybranými jeho právním týmem, aby simulovali svědeckou výpověď.

Bývalý šéf marketingu Applu Phil Schiller, nyní spolupracovník společnosti, a Craig Federighi, šéf softwarového oddělení, budou pravděpodobně svědky tento týden, zatímco Cooka, který by měl vypovídat celkem 100 minut, očekáváme ke konci týdne nebo začátkem příštího týdne, kdy se soudní proces v kalifornském Oaklandu chýlí ke konci.

Očekává se, že Cook bude App Store obhajovat tím, že bude vyzdvihovat jeho ekonomický úspěch a zcela nové odvětví, které vytvořil. Apple často propaguje úspěch App Store a tvrdí, že tato platforma vytvořila v USA 300 000 nových pracovních míst, když byla v loňském roce v plném proudu celosvětová zdravotní krize.

Cook bude pravděpodobně čelit také otázkám týkajícím se 30% poplatku za provizi App Store. Aby Apple udržel App Store v chodu, bere si od vývojářů 30 % podíl za nákupy v aplikacích. Společnost sice snížila tento podíl pro vývojáře, kteří vydělávají méně než 1 milion dolarů ročně, ale mnoho větších vývojářů stále tvrdí, že „jablečná daň“ je nespravedlivá a že vývojáři a uživatelé by měli mít přístup k alternativním způsobům nákupu služeb a zboží v aplikacích.

Politika App Store společnosti Apple vyžaduje, aby aplikace používaly její vlastní systém nákupu v aplikacích. Společnost Epic Games se v srpnu loňského roku pokusila tuto politiku obejít ve své hře Fortnite. Porušení zásad obchodu App Store společností Epic vedlo k odstranění hry z obchodu App Store a předznamenalo nyní již téměř rok trvající právní spor.

Společnost Apple tvrdí, že díky požadavku, aby aplikace používaly její vlastní systém, může uživatelům nabídnout bezpečnější prostředí. Sám Tim Cook prohlásil, že pokud by byly povoleny platební metody třetích stran, z App Store by se stal „bleší trh“.

Zdroj: MacRumors