TV Nova a její Voyo pro iOS: Pod dubem, za dubem, tam tě oškubem

Na aplikaci, která by na iOS zařízeních dovolila sledovat pořady televize Nova, mnoho uživatelů (a uživatelek) dlouho čekalo. Teď jsme se dočkali, jenže ono to je tak trochu jinak.

iPad i iPhone nepodporují Flash, tudíž jste na nich ochuzeni o sledování televizních archivů svých oblíbených pořadů. Řešení je dvojí: buďto televize upraví kód svých webových stránek, které nabídnou na iOS zařízeních kompatibilní přehrávač, nebo přijdou s vlastní aplikací.

V Česku máme různé televize. Ta Česká nabízí pro některé ze svých kanálů plně funkční on-line vysílání a postupně převádí do verze funkční na iOS také svůj kompletní archív. Prima používá pro svá videa systém Stream, který nabízí iOS-friendly verzi svých stránek alespoň ve funkčně omezeném mobilním režimu. Televize nova nyní přišla s aplikací Voyo, která slibuje přístup ke kompletnímu archivu.

Právě aplikace Voyo je žhavou novinkou na trhu televizních aplikací pro iOS. A hned úvodem se sluší poznamenat, že se žádný WOW efekt nečeká. Čekali jste možnost sledování on-line vysílání? Zapomeňte. Čekali jste neomezený přístup do televizního archivu, jinak běžně dostupného na webu? Zapomeňte. Čekali jste kvalitu archívních videí srovnatelnou alespoň s on-line vysílání ČT? Zapomeňte. Ale platit, platit musíte.

Přečtěte si pohled na Voyo z jiné strany v článku Nova šlápla do…Voyo.

Samotná aplikace je velmi jednoduchou záležitostí: samotný rozcestník nabízí pouze vstup do archivu nejnovějších, nejsledovanějších, právě sledovaných a přehled samotných pořadů. Zatímco v prvních třech kategoriích můžete bez omezení přehrát pouze první tři videa v seznamu, z přehledu pořadů nemůžete přehrát žádné.

Proč to? Protože pro plný přístup musíte zaplatit. Platí se formou měsíčního předplatného ve výši 2,99 Eur (přibližně 75 korun), navíc toto předplatné bude každý měsíc automaticky obnoveno, pokud si toto automatické placení nevypnete (což však nejde provést přímo z aplikace). Co tedy za svých pětasedmdesát korun měsíčně dostanete? Přístup k archivu pořadů, který je na webu dostupný zdarma pro všechny. Navíc v kvalitě, která vás jakž-takž dokáže uspokojit na malé úhlopříčce iPhonu, nikoli však na iPadu.

Není funkční možnost prohlížet nebo kupovat ještě neodvysílané pořady, jako na webové verzi Voya. Takže shrnuto a podtrženo: jen proto, že máte iOS zařízení (a podle některých průzkumů jste za online obsah ochotni platit), tak máte možnost si zaplatit přístup ke starým pořadům z archivu, které mají všichni ostatní na webu k dispozici zdarma – sice s reklamou, ale zdarma. A to jsme ještě nezmínili, že v archívu máte v rámci předplatného k dispozici historii pořadů jen 30 dnů dozadu.

Otázkou je, jaký bude úspěch prodeje předplatného za věci jinde dostupné zdarma a zda v případě neúspěchu bude aplikace přepracována do podoby volně přístupného archívu s placeným přístup k novým, prémiovým pořadům. Přesně tak, jak je nastaveno Voyo ve své dospělé webové verzi.

Pustíte se do přestavby svého Macu mini?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Aplikace: Voyo

Autor: Milan Chaloupka
Web: www.imec-media.com/voyo
Cena: zdarma (aplikace) / 2,99 Eur (měsíčně)

6 komentářů: „TV Nova a její Voyo pro iOS: Pod dubem, za dubem, tam tě oškubem

  • avatar
    03. 05. 2011 (12:39)
    Trvalý odkaz

    Naprosto souhlasím. Vývojáři mají myšlení našich operátorů. Prostě jen vytáhnout peníze z lidí a kvalita žádná. Člověk by si předplatné klidně rád i zaplatil, ale to by ta aplikace musela být kvalitně zpracovaná, jako je třeba Crackle v US store, nebo NBC.

  • avatar
    03. 05. 2011 (14:25)
    Trvalý odkaz

    Zkusil jsem aplikaci a najednou přístup ke všemu. Zákazníci Vodafone mají u Voya měsíc zdarma

  • avatar
    03. 05. 2011 (14:34)
    Trvalý odkaz

    To jo taky sem si myslel ze si delaj srandu kdyz jsem apku spustil. No na novu moc nekoukam tak me to netrapi ale na to aby za to chteli penize tato apka opravdu nema.

  • avatar
    04. 05. 2011 (12:20)
    Trvalý odkaz

    V tomto smeru mile pekvapila app CT24. CT4 paradoxne tak pekne dotazena neni, udajne se za kazdou skryva jiny vyvojar (?). A medialni plac novy, ktera je sama neschopna, je pak na vysost trapny.

  • avatar
    15. 10. 2011 (13:18)
    Trvalý odkaz

    Tak si to zkouším dobít a stále mi tam skáče, že si musím předplatit to mi chcete vyždímat účet nebo co? :-o

Komentáře nejsou povoleny.