Konec jedné éry: Steve Jobs již neřídí Apple

Mnohé se proslýchalo, ale nikdo tomu nevěřil. Až do této chvíle, kdy Steve Jobs rezignoval na pozici generálního ředitele společnosti Apple.

Končí tak jedna významná éra této společnosti a současně začíná éra nová. Steve Jobs, který svou vizí vyvedl Apple z krize a během rekordně krátké doby z něj udělal největší (z pohledu tržní kapitalizace) společnost dneška, oznámil svou rezignaci na doposud zastávanou pozici generálního ředitele společnost.

V dopise zaslaném představenstvu i komunitě jablečných uživatelů připouští, že jeho aktuální zdravotní stav mu nedovoluje nadále vykonávat tuto funkci. Současně také navrhl na uvolněnou pozici Tima Cooka, který v čele úspěšně stojí již nějakou dobu (více v článku Tim Cook: muž, který drží otěže Apple pevně v rukou).

Zcela z Applu však Jobs neodchází, získal funkci předsedy správní rady. V této pozici bude mít dostatek prostoru i nadále svými vizemi směřovat chod celé společnosti, avšak bez náročných povinností generálního ředitele. Toto řešení je tak vlastně nejlepší možné: Jobs bude mít dostatek prostoru pro provádění toho, co umí nejlépe i s ohledem na jeho aktuální zdravotní stav.

Jobs onemocněl rakovinou jater poprvé v roce 2004, od té doby byl již třikrát ve vedení společnosti vystřídán Cookem právě ze zdravotních důvodů. V roce 2009 pak podstoupil velmi náročnou transplantaci jater v Metodistické univerzitní nemocnici v Memphisu. Svou funkci generálního ředitele nezastával od ledna letošního roku (více v článku Steve Jobs odchází na zdravotní dovolenou).

Akcie společnost na tuto zprávy reagovaly poklesem o pět procent své hodnoty.

2 komentáře: „Konec jedné éry: Steve Jobs již neřídí Apple

  • avatar
    25. 08. 2011 (09:39)
    Trvalý odkaz

    Az na to, ze mel rakovinu slinivky, tak je to docela dobry komentar :-). A ted trpi hormonalni nerovnovahou, nebot slinivka produkuje velke mnozstvi hormonu. A proto prichazi o bilkoviny a hubne….

  • avatar
    25. 08. 2011 (09:53)
    Trvalý odkaz

    CEO, ne CEO, na tom nezáleží, Apple už nabral jasný směr, jeho ztráta ve funkci ho nezmění. Snad se z toho zase dostane a dále bude dohlížet na chod společnosti.

Komentáře nejsou povoleny.