Tim Cook: muž, který drží otěže Apple pevně v rukou

Steve Jobs před svým odchodem na zdravotní dovolenou pověřil řízením společnosti právě Tima Cooka. Pojďme se podívat, s kým máme tu čest.

Ano, hned úvodem si musíme přiznat, že mediálně nejznámější tváří společnosti Apple je bezesporu Steve Jobs. Člověk, který je vizionářem a zdánlivě celou společnost řídí pevnou rukou. Tento pečlivě budovaný mediální obraz však není zcela přesný, pro chod Applu je více než kdy jindy důležitý výkonný tým spolupracovníků okolo Steva Jobse.

Těm, kteří sledují pouze tuto mediální vlnu se může zdát, že se do řízení společnosti dostal v podstatě neznámý člověk a že je tato skutečnost důvodem pro větší nedůvěru ve společnosti (a podle vývoje akcií Apple v tomto týdnu zřejmě do této skupiny patří také spousta finančních analytiků). Těm z vás, kteří se o dění okolo Apple zajímají důsledněji, není osoba Tima Cooka zcela neznámá.

Tim Cook a Apple

Tim Cook pracuje v Apple již dlouhých třináct let, do společnosti přišel v roce 1998 ze společnosti Compaq. Začínal na pozici Senior Vice President pro světové operace a postupně prošel v  Applu více řídícími funkcemi (mimo jiné byl jednu dobu také hlavou divize Mac), až v roce 2007 zakotvil na současné pozici COO, tedy provozního ředitele. Když si to tedy shrneme: třináct let v Apple a čtyři roky na pozici provozního ředitele.

Ptáte se, proč si Jobs vybral právě Cooka na tuto pozici a proč mu svěřil řízení firmy? A to i přesto, že podle některých analytiků má Cook pro tuto pozici nedostatečné vzdělání? Odpověď je těžká, ale mnoho napoví například jeho charakteristika magazínu Wired, který Cooka popisuje jako „tichého člověka s jemným hlasem, který je dokonalým Yin k Jobsovu Yang“. Řečeno jinými slovy jde o člověka, který Jobse skvěle doplňuje.

Současná situace je již třetí v historii, kdy zastává Cook Jobsovu funkci a má tak na bedrech vedení celé společnosti. Poprvé řídil Apple po dobu dvou měsíců již v roce 2004, kdy Jobs prodělal operaci rakoviny slinivky břišní. Podruhé stanul v čele v  polovině roku 2009, kdy Jobs prodělal transplantaci jater.

Dnes již není možné dohledat důvěryhodné prameny hodnotící Cookovo působení v čele Apple v roce 2004, máme však k dispozici čísla za půlroční období roku 2009. Za tuto dobu pod Cookovým vedením stoupla cena akcií společnosti o celých 67 %, za což mu byla vyplacena speciální a zasloužená odměna ve výši 22 milionů dolarů.

Historicky tedy již Tim Cook dokázal, že je více než schopen vést celou společnost a pokračovat tak v plnění dlouhodobých cílů. Byl to Tim Cook, který oznámil zahájení prodejů telefonu iPhone 4 u operátora Verizon. Byl to Cook, který zahajoval říjnovou akci Back to Mac. Je to člověk, kterého dobře znáte, jen jste si to doposud ani neuvědomovali a o kterém se o tolik často nepíše.

Ukazuje se, že tým vedoucích pracovníků, které v posledních letech kolem sebe Steve Jobs shromáždil, je schopna pokračovat v jeho práci a nastoupeném trendu společnosti Apple. Není tedy na místě žít v přesvědčení, že by Apple byl společností jednoho muže, ať již je osoba Steva Jobse jakkoli důležitá. Představení ostatních členů tohoto týmu připravujeme do zítřejšího vydání.

V duchu výše uvedeného se přiznám, že nechápu paniku na finančních trzích, kterou vyvolala zpráva o odchodu Jobse na dočasnou dovolenou. To investory skutečně zpráva „Apple povede člověk, který dokázal zajistit růst ceny akcií o téměř 70 procent“ tak vyděsila?

Tim Cook, celým jménem Timothy D. Cook, se narodil v listopadu roku 1960 v Robertsdale ve státě Alabama. Získal titul B. S. z průmyslového inženýrství na Auburn University a titul M.B.A. na Duke Universtity. Po absolvování studií pracoval dvanáct let ve společnosti IBM jako ředitel sekce pro severní ameriku, později působil šest měsíců ve společnosti Compaq na pozici vicepresidenta. V roce 1998 nastupuje do Apple a je členem představenstva společnosti Nike.

Tim Cook je známý tím, že první pracovní emaily začíná odesílat o půl páté ráno a pravidelně každou neděli v noci pořádá telefonickou konferenci se zaměstnanci o úkolech pro nadcházející týden.