Tři produkty, které bychom mohli vidět na WWDC 2023

Apple oznámil oficiální termíny pro 34. ročník Worldwide Developers Conference, s keynote WWDC událostí, která se bude konat v pondělí 5. června.

Keynote je místem, kde Apple odhaluje nové verze iOS, macOS, watchOS a tvOS a někdy představuje nový hardware. Letos se spekuluje o alespoň třech nových zařízeních, které se mají začít prodávat v polovině roku, a Apple by je mohl předvést již na WWDC. Mezi nimi jsou 15.5 palcový MacBook Air, Mac Pro a AR/VR headset.

15.5 palcový MacBook Air

Hovoří se o větším 15.5 palcovém MacBooku Air, který by se měl objevit na trhu v létě. Společnost Apple s ním chce vyjít vstříc zákazníkům, kteří hledají lehký notebook s větším displejem, avšak nechtějí tlustý a těžký MacBook Pro. 15.5 palcový MacBook Air by měl být velikostně mezi 14 a 16 palcovými modely MacBooku Pro.

Zatím není jasné, které čipy MacBook Air využijí, ale očekává se, že by to mohly být čipy stavěné na M2 a M2 Pro technologii. V redakci se právě na tento model nejvíce těšíme a dokonale by nám dával smysl.

Mac Pro

Mac Pro je poslední Mac, který společnost Apple musí aktualizovat na Apple silicon a zbavit se tak všech Intel čipů. V roce 2023 se očekává nový Mac Pro, který bude mít podobný obecný design jako stávající Mac Pro. Očekává se, že bude používat „M2 Ultra“ čip s až 24-jádrovým CPU a až 76-jádrovým GPU, s podporou pro alespoň 192 GB RAM.

Řešením pro omezenou možnost upgradu paměti RAM nebo grafické karty je možné očekávat, že procesory budou v počítači připojeny ve formě výměnných zásuvných karet. Zastarání jedné části tedy nutně neznamená nutnost celého upgrade. Mac Pro by se měl objevit v první polovině roku 2023.

Mac Studio

Společnost Apple představila Mac Studio v roce 2022. Jedná se o hybridní verzi Mac mini a Mac Pro, který používá technologii M1 Max a M1 Ultra čipů. Neexistují žádné zprávy o upgradu Mac Studia, ale pokud by se objevil, byl by vybaven čipy ‌M2‌ Max a ‌M2‌ Ultra, stejně jako má být vybaven i nový Mac Pro. Nyní jsme totiž v situaci, že nejvyšší model Macu mini má v některých operacích větší výkon, než výše zacílený Mac Studio.

Zatím nejsou k dispozici žádné zprávy o novém Mac Studiu, takže jeho představení na WWDC není pravděpodobné. Ale opravdu hodně by dávalo smysl.

AR/VR Headset

Společnost Apple již nějaký čas odkládá odhalení svého AR/VR headsetu, ale konečně bychom jej mohli vidět na WWDC 2023. Podle zpráv by mohl headset zahrnovat 4K micro OLED displeje a více než desítku kamer, které budou sledovat vše od výrazů tváře po gesta rukou. Cena zamýšlená na tento headset se pohybuje okolo 3 000 amerických dolarů (v Česku se tak dá očekávat cena okolo 65 000 korun) a proto Apple neočekává převratné prodeje.