Apple zastavil výrobu čipů M2, počítače nejdou na odbyt

Apple zastavilo výrobu čipů M2 v lednu kvůli poklesu globální poptávky po svých počítačích, tvrdí nová zpráva z Koreje. Apple zcela pozastavilo výrobu svých vlastních čipů M2, které pohánějí nové modely MacBooků Pro, Maců mini a nejnovějšího MacBook Air. To vše v reakci na „klesající“ prodeje.

Podle The Elec výrobní společnost TSMC nezaslala 5-nanometrové M2 čipové plátky k testování v závodě OSAT v lednu a v únoru, protože Apple požadoval zastavení produkce, jak poptávka po MacBoocích slábla.

Jak zpráva uvádí, TSMC dokončuje výrobu svých čipů odesláním zpracovaných plátků do korejské továrny Amkor Technology pro finální kompletaci samotného čipu. Ty v případě řady Apple Silicon kromě samotného procesoru v sobě integrují také paměťové čipy. Nicméně, v lednu a únoru nebyly podle zprávy doručeny žádné výrobky, což vedlo také k ukončení dodávek standardních materiálů pro M2 čipy. Suspendace údajně pokračovala i v únoru, po kterém se výroba M2 čipů znovu rozběhla, ale byla „jen na polovině počtů z předchozího roku“, podle zprávy od osoby obeznámené s touto věcí.

V prvním čtvrtletí poklesly Applu tržby zhruba o 5 % oproti předchozímu roku, což je prudší pokles, než očekávali analytici. Ačkoli zákaznická poptávka po M1 iPadech vykázala růst o 30 %, tržby z prodeje Maců klesly kvůli tomu, že na konci roku 2022 nebyly vydány žádné nové Macy. Tržby z prodeje Maců byly 7,7 miliardy dolarů, což je propad oproti 10,9 miliardy dolarů v předchozím čtvrtletí.

Během svého výročního zprávy Q1 2023 CEO Tim Cook přiznal, že se Apple setkal s „náročnou“ situací na trhu PC. „Průmysl se smršťuje,“ říká Cook. „Máme nízký podíl, ale máme konkurenční výhodu s čipy Apple Silicon, takže jsme strategicky dobře postaveni na trhu. Ale myslím si, že to v krátkodobém horizontu bude trochu drsné,“ dodává šéf Apple.

Apple představil čip M2 v červnu 2022, kdy se objevil na aktualizovaném modelu MacBook Pro s velikostí 13 palců a novém MacBooku Air. V lednu 2023 Apple pak přidal variace M2 Pro a M2 Max do svých 14 palcových a 16 palcových modelů MacBook Pro a také přidal M2 a M2 Pro čipy do konfiguračních možností svého Macu mini. Podle Marka Gurmana z Bloombergu se zdá, že aktualizovaná verze iMacu s čipem M2 chybí v plánech Apple a není známo, kdy se nová verze Mac Studia s čipy M2 Max a M2 Ultra uvede.