Gordon Moore, ikona, kterou Apple nikdy nezapomene: Tim Cook vzpomíná na zesnulého průkopníka

V pátek 24. března nás opustil ve věku 94 let Gordon Moore, spoluzakladatel a bývalý předseda společnosti Intel. Jako jeden z otců zakladatelů Silicon Valley a průkopník v oblasti technologií si vysloužil upřímnou úctu a vzpomínky od řady významných osobností, včetně generálního ředitele společnosti Apple, Tima Cooka.

Mooreův odkaz zahrnuje jeho proslulou předpověď z roku 1965, která se později stala známou jako Mooreův zákon. Tehdy Moore předpověděl, že se kapacita a složitost počítačových čipů každý rok zdvojnásobí (později, o deset let později, upravil svůj odhad na zdvojnásobení každé dva roky). Tato předpověď exponenciálního růstu technologie počítačových čipů platila desítky let a představovala zásadní průlom v technologickém průmyslu.

V roce 1968 založil Gordon Moore společně se svým obchodním partnerem Robertem Noycem společnost Intel, tehdy nazývanou Integrated Electronics. Dvojice prosazovala použití polovodičových čipů v široké škále spotřební elektroniky a díky nim se staly počítače dostupnými pro stovky milionů lidí po celém světě. Moore se v roce 1979 ujal pozice předsedy a generálního ředitele společnosti, kterou zastával po dobu osmi let.

Tim Cook na Twitteru uvedl: „Ve ztrátě Gordona Moorea ztratil svět giganta, který byl jedním ze zakladatelů Silicon Valley a skutečným vizionářem, který pomohl připravit půdu pro technologickou revoluci. Všichni, kteří následujeme, mu dlužíme vděk. Ať spočine v pokoji.“

Připomeňme, že v roce 2005 začala společnost Apple přecházet u svých počítačů Mac a Xserve z procesorů PowerPC na architekturu x86 od Intelu. Toto partnerství trvalo 15 let, než Apple oznámil v roce 2020, že svou řadu Mac převede na vlastní čipy Apple Silicon.