Bude mít MacBook Air 2022 čip M1, nebo M2?

Mezi fanoušky společnosti Apple zavládl zmatek v reakci na tweet – údajně od uznávaného analytika Ming-Chi Kuo – který naznačuje, že změnil názor na to, jaký procesor se bude nacházet uvnitř příštího MacBooku Air.

Dotyčný tweet byl zveřejněn účtem @mingchikuo – který sice není veřejně ověřen jako účet analytika, ale je spojen s profilem na LinkedIn, který je považován za jeho. Nicméně webová stránka 9to5Mac navíc tvrdí, že nezávisle ověřila, že účet provozuje Kuo, takže mu můžeme s menší opatrností zkusit věřit také.

Ve sdělení byla uvedena řada „předpovědí pro MacBook Air v roce 2022„. Ty zahrnovaly zahájení masové výroby zařízení ve druhém nebo třetím čtvrtletí tohoto roku, jakož i „zcela nový design těla notebooku“ a větší počet barevných variant.

Kromě toho však tweet uváděl, že příští MacBook Air nebude mít mini-LED displej, ale bude obsahovat čip M1. Obě tyto věci jsou v rozporu s tvrzeními, která zazněla v předchozích zprávách – sám Kuo například již v březnu 2021 uvedl, že očekává, že „nový MacBook Air bude… používat mini LED v roce 2022, aby pomohl zvýšit míru přijetí mini LED displejů„.

Pokud jde o otázku, jaký procesor bude v zařízení obsažen, několik předchozích zpráv poukazovalo na to, že příští MacBook Air bude mít místo křemíkového čipu M1 křemíkový čip Apple M2. Mezi těmi, kdo tuto myšlenku předložili veřejnosti, byl i dobře informovaný pozorovatel společnosti Apple Mark Gurman z agentury Bloomberg, který uvedl, že cupertinská společnost testuje nový čip M2 s osmi jádry CPU a deseti jádry GPU.

Dokonce i časová osa uvedená v tomto nejnovějším Kuoově tweetu se poněkud liší od té, kterou naznačovaly dřívější spekulace; Kuo i Gurman dříve uváděli, že debut MacBooku Air 2022 můžeme očekávat v první polovině roku.

Zdá se tedy, že tweet, máme-li předpokládat, že je určitě od Kuoa, vyvolává více otázek než odpovědí. Jako vždy ve světě zvěstí společnosti Apple o nadcházejících verzích ukáže čas.