Apple představil zcela nový Mac Studio a Studio Display [Představení]

Mac Studio s M1 Max a novým M1 Ultra přináší nebývalý výkon a rozsáhlou konektivitu v příjemně kompaktním provedení. Apple Studio Display má rozsáhlou 27palcovou 5K Retina obrazovku, pokročilou kameru s funkcí Center Stage a úžasně věrný zvuk.

Apple včera v podvečer představil nový počítač Mac Studio a Studio Display, zcela nový stolní počítač Mac a displej, určený profesionálním uživatelům.

Mac Studio, které je podle Applu průlomem v oblasti osobních počítačů, je poháněno čipem M1 Max a novým čipem M1 Ultra. Je to první počítač, který přináší nebývalou úroveň výkonu, rozsáhlou škálu možností připojení a zcela nové možnosti v neuvěřitelně kompaktním provedení, které se vejde na stůl na dosah ruky. S Mac Studiem mohou uživatelé dělat věci, které na žádném jiném stolním počítači nejsou možné, například vykreslovat masivní 3D prostředí a přehrávat 18 streamů videa ProRes.

Studio Display, se navíc skvěle hodí k jakémukoli Macu. Je vybaven rozsáhlým 27palcovým 5K Retina displejem, 12Mpx ultraširokoúhlou kamerou s funkcí Center Stage a vysoce věrným zvukovým systémem se šesti reproduktory a prostorovým zvukem. Mac Studio a Studio Display společně promění každý pracovní prostor v kreativní centrum. Připojují se k dosud nejsilnější a nejvýkonnější řadě Maců Apple a lze je objednávat již dnes, k zákazníkům se dostanou od pátku 18. března.

Mac Studio

Mac Studio přináší uživatelům, kteří chtějí posunout hranice své kreativity, ještě více možností – průlomový výkon, širokou škálu možností připojení periferních zařízení a modulární systém pro vytvoření dokonalé sestavy.

Díky výkonu a efektivitě čipů typu Apple Silicon mění Mac Studio představu o tom, jak vypadá vysoce výkonný stolní počítač. Každý prvek uvnitř Mac Studia byl navržen tak, aby optimalizoval výkon počítačů M1 Max a M1 Ultra a poskytl tento výkon a možnosti v provedení, které se vejde přímo na stůl.

Mac Studio je vyrobeno z jediného hliníkového výlisku, má čtvercový půdorys o rozměrech 19,7 centimetrů a výšku jen devět a půl centimetru, takže zabírá na stole velmi málo místa a dokonale se vejde pod většinu displejů.

Mac Studio má také inovativní tepelnou konstrukci, která umožňuje dosáhnout mimořádného výkonu. Unikátní systém oboustranných ventilátorů, přesně umístěných kanálků pro proudění vzduchu a více než 4 000 perforací na zadní a spodní straně skříně vede vzduch vnitřními komponentami a pomáhá chladit výkonné čipy. A díky účinnosti čipy Apple Silicon zůstává Mac Studio neuvěřitelně tiché i při nejvyšším pracovním zatížení.

Výkon, který mění pravidla hry

Mac Studio poháněné procesorem M1 Max nebo M1 Ultra nabízí mimořádný výkon CPU a GPU, více unifikované paměti než jakýkoli jiný Mac a nové možnosti, kterých žádný jiný stolní počítač nedosahuje. S M1 Max je možné posunout své tvůrčí pracovní postupy na novou úroveň a pro ty, kteří potřebují ještě větší výpočetní výkon, je M1 Ultra dalším obrovským skokem, který Mac Studiu přináší dechberoucí výkon. M1 Ultra navazuje na M1 Max a je vybaven zcela novou architekturou UltraFusion, která propojuje plochu dvou čipů M1 Max a vytváří tak systém na čipu (SoC) s dosud nevídanou úrovní výkonu a schopností, který se skládá ze 114 miliard tranzistorů, což je nejvíce v čipu osobního počítače vůbec.

Mac Studio s čipem M1 Max nabízí:

  • Až 2,5× vyšší výkon procesoru než nejrychlejší 27palcový iMac s 10jádrovým procesorem.
  • Až o 50 % vyšší výkon procesoru než Mac Pro s 16jádrovým procesorem Xeon.
  • Až 3,4× vyšší grafický výkon než 27palcový iMac a více než 3× vyšší než Mac Pro s nejoblíbenější grafickou kartou.
  • Až 7,5× vyšší výkon než 27palcový iMac a až 3,7× vyšší výkon než 16jádrový Mac Pro při překódování videa.

Mac Studio s dvojčipem M1 Ultra poskytuje:

  • Až 3,8× vyšší výkon procesoru než nejrychlejší 27palcový iMac s 10jádrovým procesorem.
  • Až o 90 % vyšší výkon procesoru než Mac Pro s 16jádrovým procesorem Xeon.
  • Až o 60 % vyšší výkon procesoru než 28jádrový Mac Pro. Až 4,5× vyšší grafický výkon než u 27palcového iMacu a až o 80 procent vyšší než u nejrychlejší grafické karty Macu, která je dnes k dispozici.
  • Až 12× vyšší výkon než u 27palcového iMacu a až 5,6× vyšší výkon než u 28jádrového Macu Pro při překódování videa.

Díky mimořádně výkonnému multimediálnímu enginu dokáže Mac Studio s M1 Ultra přehrávat 18 streamů videa 8K ProRes 422, což žádný jiný počítač na světě nedokáže. Mac Studio také boří hranice grafické paměti stolního počítače, protože má až 64 GB unifikované paměti na systémech s M1 Max a až 128 GB unifikované paměti na systémech s M1 Ultra. Protože nejvýkonnější grafická karta pro pracovní stanice, která je dnes k dispozici, nabízí pouze 48 GB videopaměti, tak obrovské množství paměti mění pravidla hry pro profesionální zátěž. A SSD v Mac Studiu poskytuje výkon až 7,4 GB/s a kapacitu až 8 TB, takže uživatelé mohou pracovat na rozsáhlých projektech s neuvěřitelnou rychlostí a výkonem.

Konektivita na dosah

Díky kompaktnímu designu Mac Studia je rozsáhlá škála základních možností připojení na dosah. Na zadní straně Mac Studia jsou čtyři porty Thunderbolt 4 pro připojení displejů a výkonných zařízení, port 10Gb Ethernet, dva porty USB-A, port HDMI a profesionální audio konektor pro sluchátka s vysokou impedancí nebo externí zesílené reproduktory. Nechybí ani Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0.

A protože uživatelé často připojují a odpojují zařízení, například přenosná úložiště, Mac Studio obsahuje porty na přední straně pro pohodlnější přístup. Jsou tu dva porty USB-C, které u M1 Max podporují 10Gb/s USB 3 a u M1 Ultra 40Gb/s Thunderbolt 4. Na přední straně je také slot na kartu SD, abyste mohli snadno importovat fotky a video. A Mac Studio poskytuje rozsáhlou podporu displejů – až čtyři Pro Display XDR a navíc televizor s rozlišením 4K – řídí téměř 90 milionů pixelů.

Studio Display

Zcela nový displej Studio Display dokonale doplňuje Mac Studio a zároveň se krásně hodí k jakémukoli Macu. Ve své třídě má nadstandardní 27palcovou obrazovku Retina s rozlišením 5K a senzační kameru a zvuk.

Tenký hliníkový design

Studio Display přináší celoobrazovkový design s úzkými okraji a propracovaným celohliníkovým krytem, který v tenkém profilu ukrývá pokročilou sadu funkcí. Jeho vestavěný stojan umožňuje uživateli naklonit displej až o 30 stupňů. Aby vyhověl potřebám různých pracovních prostor, nabízí Studio Display také možnost nakloněného a výškově nastavitelného stojanu s vyvažovacím ramenem, díky němuž se displej při nastavování cítí jako beztížný. K dispozici je také možnost adaptéru pro uchycení VESA, který podporuje orientaci na šířku nebo na výšku pro ještě větší flexibilitu.

Pohlcující 5K Retina displej

Studio Display je vybaven 27palcovou 5K Retina obrazovkou s více než 14,7 milionu pixelů. Díky jasu 600 nitů, širokým barvám P3 a podpoře více než jedné miliardy barev obraz ožívá s působivými detaily. Technologie True Tone automaticky upravuje teplotu barev displeje v závislosti na změně prostředí a zajišťuje tak přirozenější zážitek ze sledování. Špičková antireflexní vrstva umožňuje neuvěřitelně nízkou odrazivost pro lepší pohodlí a čitelnost. A pro pracovní prostory s jasnými zdroji světla, včetně slunečního světla, nabízí Studio Display inovativní variantu skla s nanotexturou. Sklo s nanotexturou, které bylo poprvé představeno u displeje Pro Display XDR, rozptyluje světlo, čímž dále minimalizuje odlesky a zároveň poskytuje vynikající kvalitu obrazu.

Kamera a zvukový systém

Studio Display je vybaven čipem A13 Bionic a díky vysoce pokročilému systému fotoaparátu a zvuku přináší úžasné zážitky. Dokonalý displej pro videokonference obsahuje 12MP ultraširokoúhlou kameru s funkcí Center Stage, která automaticky udržuje uživatele v záběru, když se pohybují, a umožňuje tak ještě poutavější videohovory.

Studio Display také obsahuje soustavu tří mikrofonů studiové kvality s mimořádně nízkou hladinou šumu pro křišťálově čisté hovory a hlasové záznamy. Je také vybaven vysoce věrným zvukovým systémem se šesti reproduktory, nejlepším, jaký byl kdy pro Mac vytvořen, a přináší tak neuvěřitelný zážitek z poslechu. Čtyři woofery s potlačením síly minimalizují zkreslení a vytvářejí výrazné, artikulované basy a dva vysoce výkonné výškové reproduktory vytvářejí přesné středy a ostré výšky. Reproduktory také podporují prostorový zvuk pro hudbu a video s technologií Dolby Atmos, čímž vytvářejí skutečně filmový zážitek. Celkově má Studio Display nejlepší kombinaci kamery a zvuku, jaká kdy byla ve stolním displeji.

Bezproblémové připojení

Studio Display má tři porty USB-C, které poskytují rychlost až 10 Gb/s pro připojení vysokorychlostních periferií, úložišť a sítí přímo do displeje. Port Thunderbolt umožňuje uživatelům připojit Studio Display a všechny připojené periferie k počítači Mac jediným kabelem. Stejný kabel také dodává notebooku Mac 96 W energie, takže Studio Display může rychle nabíjet i 14palcový MacBook Pro. K MacBooku Pro lze připojit až tři displeje Studio Display a vytvořit tak výkonný editační nebo animační pracovní prostor.

Jako doplněk k designu Studio Display je k dispozici nová stříbrno-černá barevná varianta klávesnice Magic Keyboard s Touch ID, trackpadu Magic Trackpad a myši Magic Mouse, které si zákazníci mohou zakoupit samostatně.

Dokonalé nastavení studia

Mac Studio a Studio Display poskytnou tvůrčím profesionálům flexibilitu, díky níž si mohou vytvořit studio svých snů a posunout svou kreativitu na novou úroveň. hudebníci a producenti mohou pracovat na nejsložitějších skladbách se stovkami stop, plug-inů a virtuálních nástrojů, a to vše přehrávat v reálném čase. Umělci mohou pracovat s extrémnější geometrií, upravovat masivní prostředí, které dříve nebylo možné vykreslit, a spouštět složité simulace částic ve zlomku času. vývojáři aplikací mohou vytvářet nové verze kódu s rychlostí a provádět více automatizované integrace a testování než kdy dříve. Fotografové mohou rychle a přesně třídit tisíce snímků, skládat masivní snímky se stovkami vrstev a bleskově exportovat finální snímky k publikování. Videografové mohou upravovat projekty s více kamerami a více proudy videa 8K než kdykoli předtím, přidávat do projektů více barevných korekcí při zachování plynulého přehrávání a kódovat video pro finální dodání rychleji než kdykoli předtím.

Mac Studio, Studio Display a prostředí

Mac Studio a Studio Display byly navrženy tak, aby měly co nejmenší dopad na životní prostředí. Mac Studio spotřebovává na svůj mimořádný výkon mnohem méně energie než konkurence. Například za rok spotřebuje Mac Studio až o 1 000 kilowatthodin méně energie než špičkový stolní počítač.

Mac Studio i Studio Display používají ve všech magnetech stoprocentně recyklované prvky vzácných zemin a v pájce hlavní logické desky recyklovaný cín – a také recyklovaný hliník a plasty v různých součástkách. Oba produkty také splňují vysoké standardy společnosti Apple pro energetickou účinnost, neobsahují řadu škodlivých látek a v obalech používají dřevěná vlákna, která pocházejí z recyklovaných zdrojů nebo z odpovědně obhospodařovaných lesů.

Ceny a dostupnost

Nový Mac Studio a Studio Display si můžete objednat už dnes. K dispozici pak začnou být od pátku 18. března. Cena Mac Studia začíná na 56 990 korunách pro model s čipem M1 Max, za model s duálním M1 Ultra budete potřebovat 116 990 korun.

Studio Display stojí 42 990 korun ve verzi s klasickým sklem, za model se sklem opatřeným nanotexturou zaplatíte 51 90 korun.