Safari v macOS 12.2 konečně zlepší podporu ProMotion nových MacBooků Pro 14“ a 16“

S vydáním nových MacBooků Pro 14“ a 16“ jsme se dočkali také uvedení technologie ProMotion do počítačů. Výhod proměnlivé obnovovací frekvence obrazovky však dokáže využít stále zlomek aplikací.

Na technologii ProMotion se v počítačích Mac těšilo mnoho uživatelů. V PC světě se už různé obdoby vysoké zobrazovací frekvence objevovaly, ale výrobci obvykle sahali po fixních hodnotách jako 120 Hz, 144 Hz, 240 Hz nebo 360 Hz. Apple však technologii posunul dále a nabízí proměnlivou frekvenci od 30 Hz až po 120 Hz. Obrazovka se plně přizpůsobuje obsahu.

Tedy má to jeden háček a to, že macOS Monterey musí správně s ProMotion pracovat. Ani týdny po uvedení nových MacBooků Pro 14“ a 16“ však technologii ProMotion nepodporují. A to včetně nativních aplikací Applu. Ty pak jedou ve výchozí hodnotě 60 Hz a žádná „magie“ s přizpůsobením se nekoná.

Apple sice na Keynote tvrdil, že zrovna webový prohlížeč Safari bude plně připravený na ProMotion, ale po vydání MacBooků byl uživatelský zážitek spíše rozpačitý. Obsah místy plynulý byl a frekvence se přizpůsobila, velmi často se ale obrazovka nepříjemně trhala.

Nyní s aktualizací macOS 12.2 Monterey Beta přichází dodatečné vylepšení Safari a uživatelé konečně hlásí, že skutečně pociťují, že mají počítač vybavený ProMotion. 

V redakci máme dva MacBooky Pro 16“ a tak se na aktualizaci těšíme. Na druhou stranu by bylo báječné, kdyby podobnou aktualizaci postupně obdržely alespoň všechny aplikace od Applu, když už ne ty od výrobců třetích stran.