Plány Nvidie na odkup společnosti Arm se komplikují. Stopku vystavily federální úřady

Nvidia oznámila plán na odkoupení společnosti Arm od SoftBank už v roce 2020. Vize vytvoření nejvyspělejší firmy v oblasti umělé inteligence však naráží na čím dále více překážek.

Nyní se však proti koupi Armu Nvidií postavily dokonce federální úřady Spojených států. Nejde o obyčejnou námitku, ale FTC rovnou Nvidii žalují. Důvodem je prý potenciální vznik největšího konglomerátu v oblasti čipů, což by mělo negativní vliv na hospodářskou soutěž.

FTC tak jasně vyjadřuje nesouhlas, aby soutěž mezi firmami v oblasti vývoje čipů byla narušena formováním velkých uskupení. Společnost Arm jako taková totiž vyvíjí architekturu čipů Arm, ale sama je nevyrábí. Prodává licence, které si kupují jednotliví hráči na trhu, včetně například Samsungu, Applu, Nvidie a Qualcommu.

Poslední jmenovaný se už v únoru odvolal k úřadům. Zástupci firmy Qualcomm, jednoho z největších výrobců čipů na světě, podali své stížnosti FTC v USA, Evropské komisi, Britským úřadům a Čínským úřadům. Qualcomm vyjádřil znepokojení, že pokud Nvidia skutečně pohltí Arm, bude to mít následky pro celý byznys s čipy.

Nvidia by údajně po akvizici omezila dostupnost licencí anebo výrazně zdražila licenční poplatky. FTC nakonec vyslyšel Qualcomm a výsledkem je aktuální žaloba. 

Vzhledem k narůstajícím problémům je dost možná, že z koupě Armu Nvidií nakonec zcela sejde. Uvidíme.

Plány Nvidie na odkup společnosti Arm se komplikují. Stopku vystavily federální úřady