Příští rok možná nebude nový MacBook Air a iMac změní své postavení v portfoliu

Apple patrně plánuje rošádu ve svém portfoliu produktů. Nejoblíbenější počítač MacBook Air se možná dočká velké změny a iMac se posune dále.

Celá spekulace přichází od leakera s přezdívkou „Dylankt“, kterému se v minulosti podařilo opakovaně překvapit nejednoho uznávaného analytika. Pojďme se tedy podívat, co odhalil za informace.

Podle něj chce Apple zjednodušit a zpřehlednit celé portfolio, a to včetně názvů. MacBook Air by tak opustil přídomek „Air“ a stal se pouze „MacBookem“. Základní iMac 24“ s M1 zůstane jako vstupní model, ale iMac s 27“ úhlopříčkou dostane větší obrazovku a přídomek „Pro“. Stolní počítače pak doplní Mac mini. Cílem má být jasné určení a jednoduchá orientace pro zákazníka.

Historicky, MacBook Air představoval exkluzivní model. Byl ultrapřenosný, lehký a s prémiovou cenovkou. Naopak MacBook představoval vstupní model v sekci laptopů. Časem si ale oba počítače vyměnily místa, když v roce 2015 přišel nový MacBook, který byl nejtenčí, nejlehčí a za prémiovou cenu. MacBook Air mezitím zaujal postavení vstupního modelu.

U stolních počítačů byl jedno období také zmatek. Apple nabízel iMac 21,5“ pro školství s obyčejnými plotnovými HDD, které byly už velmi pomalé. Následoval „základní“ iMac 21,5“ a iMac 27“. Ty doplňoval iMac Pro 27“ v šedé „space gray“ barvě, který sloužil jako mezičlánek, než Apple uvedl v roce 2019 přepracovaný Mac Pro.

Apple se za uplynulé roky vyřádil také s iPhone, když jsme postupně dostali přídomky „S“, „C“, „Plus“, „Max“, „Pro“, „Pro Max“ a „SE“.

Pokud tedy Apple skutečně hodlá postupně zjednodušit pojmenování produktů, budeme jen rádi.

Příští rok možná nebude nový MacBook Air a iMac změní své postavení v portfoliu