MacBook Pro 16“ s M1 Pro čipem v redakci. Jaké jsou první dojmy?

Do redakce dorazil nový, přepracovaný MacBook Pro 16“ s čipem M1 Pro. Jaké jsou naše první dojmy po pár dnech používání?

MacBook Pro 16“ s čipem M1 Pro jsem si vyzvedl v pátek. Bohužel celý den jsem se nedostal ani k otevření krabice, takže radost se musela odložit o den. V sobotu však konečně přišel ten správný čas.

Nový přepracovaný MacBook Pro 16“ M1 Pro dorazil zabalený hned ve dvou krabicích. První je kartonová, ve které se pak už ukrývá ta „standardní“ bílá Apple krabice s potiskem daného počítače. Za poslední roky jsme čím dále zvyklí na minimalistická balení a tento trend pokračuje i nadále.

Po otevření krabice na vás vykoukne MacBook Pro, tentokrát obalený v papírové fólii. Pokud se nepletu, starší modely byly obaleny v platové fólii. Pod ním najdete přihrádku s MagSafe kabelem třetí generace, který je krásně opletený a slibuje tak větší výdrž oproti svým pogumovaným bratřím. A potom už najdete pouze tradiční kapsičku s manuálem (dá-li se tak pár stránek nazývat), černé Apple samolepky a masivní adaptér.

MacBook Pro 16“ jsem vybalil, položil na stůl a doslova se kochal. Skoro se mi zdá, že Apple otáčí kormidlo správným směrem. Na levé straně čeká MagSafe, dva Thunderbolt 4 porty a sluchátkový konektor, pravá strana nabízí HDMI 2.0, Thunderbolt 4 a čtečku SD karet.

Hlavně z MagSafe 3 mám radost. Opět vidím, že se notebook nabíjí díky oranžové a potažmo zelené indikační diodě. Stále však mohu, pokud chci, nabíjet přes USB-C.

Velkou kontroverzi vzbudilo HDMI „pouze“ 2.0. Vězte, že vám to reálně ničemu bránit nebude. Tento standard zvládá až 4K / 60 Hz anebo klidně herní monitor s 2560 x 1440p o rychlých 144 Hz. Projektory, televize, monitory prostě snadno připojíte.

Nová klávesnice je na úrovni těch, které nastoupily po neoblíbených motýlkových. Velmi dobře se na ní píše, není tak hlučná jako předchůdkyně a má příjemné podsvícení. Hlavně jsme se zbavili Touch Baru, který osobně považuji jako úkrok stranou. Fyzická řada funkčních kláves je prostě k nezaplacení.

Displej. Obraz je díky miniLED technologii velmi blízko OLED panelům, třeba tomu v iPhone. Navíc nás Apple obdařil technologií ProMotion, kdy se frekvence postupně mění až ke 120 Hz v závislosti na obsahu, se kterým pracujete. Mohu potvrdit, že první setkání proběhlo na výbornou a obrazovku je radost sledovat.

Mám k dispozici „pouze“ základní čip M1 Pro s 16 GB sdílené RAM a 10 procesorovými jádry a 16 grafickými jádry. Zatím jsem počítač nebyl schopen zatížit tak, abych uslyšel větráček. Tudíž mohu dokonce říci, že při běžné kancelářské činnosti je tichý jako MacBook Air M1, který větráčky nemá vůbec.

Na zátěžové testy už však mám nachystány nějaké 4K stopy a hlavně kopu her, takže i ty větráčky přijdou ke slovu.

Tři dny jsou však velmi málo na nějakou plnohodnotnou recenzi. První dojmy jsou velmi kladné a já čekám, co dalšího nový MacBook Pro 16“ předvede. Zatím jen příjemně překvapuje.