Apple zcela otočil. iPhone a další zařízení bude možné legálně opravit svépomocí

Apple nečekaně oznámil program zvaný „Self Service Repair“. Jinými slovy po letech, kdy bylo problematické opravit zařízení mimo autorizovaný servis, to nyní zvládnete svépomocí.

Self Service Repair zahajuje úplně novou éru Applu. Společnost, která se donedávna byla schopná i soudit a bránila všemi možnými prostředky tomu, aby byly zařízení opravovány mimo autorizovaná servisní střediska, nyní dává možnost všem.

Spouští se také nový specializovaný obchod, kde Apple nabídne postupně různé náhradní díly do zařízení, například obrazovky, baterie, kamerky a další. K dispozici budou rovněž i oficiální příručky, jak při opravách postupovat.

Program začíná se dvěma podporovanými zařízeními: (všechny modely) iPhone 12 a iPhone 13. Posléze se nabídka bude rozšiřovat. V plánu jsou následně všechny Apple Silicon M1 počítače, tedy například MacBook Air M1, Mac mini M1, MacBook Pro 13“ M1 anebo iMac 24“ M1.

Apple zájemcům doporučuje, aby před samotnou opravou konzultovali své kroky přímo s odborníky společnosti. Po dokončení opravy pak mohou zaslat vadné komponenty Applu, který je za drobnou úplatu vykoupí k recyklaci.

Ač bude program přístupný všem, je výrazně doporučen pro techniky se zkušeností oprav elektronických zařízení. Běžným uživatelům je i nadále doporučena návštěva autorizovaného servisního střediska.

Self Service Repair bude spuštěn zkraje příštího roku ve Spojených státech. Posléze se má postupně rozšířit do dalších zemí.

Apple k tomuto kroku patrně dotlačil sílící spor na území USA a zejména iniciativa „Right to Repair“, která bojuje za možnost opravit zařízení svépomocí a nebýt odkázán na výrobce samotné a jejich pravidla.

Apple zcela otočil. iPhone a další zařízení bude možné legálně opravit svépomocí