Procesory Intel Alder Lake vrací úder. V benchmarcích dosahují mnohem vyšších výkonů než M1 Max

Intel odhalil novou řadu svých procesorů, která se jmenuje Intel Alder Lake. Jde o celkem šest nových procesorů s výkonnými a úspornými jádry. Výkonem pak překonají M1 Max.

Nové Intel procesory 12. generace jsou opravdu výkonné. Sází na svých šestnáct jader, která se dělí na osm výkonných a osm úsporných. Nejvýkonnější čip nese označení Intel Core i9-12900K.

První benchmarky ukazují, že procesor Intel Core i9-12900K dosahuje až 1,5 násobek výkonu nejvýkonnějšího čipu Apple M1 Max. Průměrný výsledek je 18 500 bodů v testu více jader zatímco M1 Pro a M1 Max dosahují obvykle kolem 12 500 bodů. Nižší čip Intel Core i7-12700K dosahuje rovněž vyšších výsledků než M1 Pro a M1 Max.

Nadšení PC fanoušků ale kazí hned dvě fakta. Jde o procesory určené do stolních počítačů s novým druhem patice. Druhým faktem je pak spotřeba, která se snadno dostává přes 125 W až ke špičkovým 241 W při zapnutém Turbo Boostu.

Porovnávat proto stolní Intel procesory Alder Lake s mobilními čipy Apple M1 Pro a Max je zavádějící, ačkoli marketingová oddělení to často dělají.

Každopádně sdělení je jasné. V oblasti procesorů se rozhořel ten pravý konkurenční boj a vytěží z něj zákazník.

Procesory Intel Alder Lake vrací úder. V benchmarcích dosahují mnohem vyšších výkonů než M1 Max