Brýle pro rozšířenou realitu od Apple se blíží. Podle některých už příští rok

Slýcháme o nich pravidelně, ale nyní informace z mnoha zdrojů sílí. Zdá se, že bychom se skutečně již příští rok mohli dočkat Apple brýlí pro rozšířenou realitu.

Jelikož už letos nikdo nové produkty neočekává, obrátili analytici svou pozornost na rok 2022. Obě přední jména, tedy Ming-Chi Kuo i Mark Gurman, se po delší době opět shodují ve svých prognózách.

Mark Gurman vydal nejnovější díl newsletteru „Power On“, kde popisuje přípravy Applu na vydání headsetu / brýlí pro rozšířenou realitu. Ten dle plánů má sice dorazit už příští rok, ale cesta bude ještě dlouhá.

Gurman upozorňuje, že AR headset bude mít vstup na trh podobně trnitý jako například Apple Watch. Těm trvalo celkem 227 dní, než byl spuštěn prodej pro koncové zákazníky. Pokud navíc skutečně půjde o brýle, bude Apple čelit mnoha výzvám včetně například možnosti objednat skla s dioptriemi. To znamená vyjednávat v zemích povolení a vybudovat dodatečnou infrastrukturu.

Ming-Chi Kuo rovněž tvrdí, že brýle pro rozšířenou realitu mohou přijít už nadcházející rok 2022. Navíc říká, že dle jeho informací budou:

  • obsahovat výkonný čip na úrovni současných Maců,
  • fungovat zcela nezávisle na počítači Mac nebo iPhone,
  • podporovat širokou škálu aplikací.

Oba analytici se shodují, že headset bude hodně drahý. Navíc je ve hře možnost hned dvou variant. Ta první by se měla soustředit na rozšířenou realitu (AR – Augmented Reality) a druhá propracovanější pak na smíšenou realitu (MR – Mixed Reality).

Mezitím nespí ani konkurence. Meta (dříve společnost Facebook) dále zlepšuje své brýle pro virtuální realitu Oculus Quest a nově nabízí i produkt vyrobený ve spolupráci s firmou Ray-Ban. Brýle Ray-Ban Stories jsou přímo navázány na sociální síť Facebook a dovolují sdílení zážitků díky vestavěným kamerkám v samotných brýlích.

Apple tedy nebude na trhu s rozšířenou anebo virtuální realitou první, ale dost možná opět zaujme silnou roli tak jako mnohokrát v minulosti.

Brýle pro rozšířenou realitu od Apple se blíží. Podle některých už příští rok