První Apple 5G modemy do iPhone už v roce 2023

Apple usilovně pracuje na vlastních modemech pro iPhone. První vlaštovky bychom mohli vidět už za dva roky, ale přechod nebude tak jednoduchý.

Apple i nadále využívá úzké spolupráce s TSMC, které by mělo nové 5G modemy vyrábět. Cupertinská firma se o vývoj snaží už několik let. V roce 2019 odkoupila celou modemovou divizi Intelu, který tento byznys opustil. 

Dlouhodobým cílem Applu je ideálně vyrábět si veškeré součástky sám a nebýt na nikom závislý. To je velmi odvážný, a hlavně dlouhodobý cíl. Po vlastních čipech tak logicky následují modemy, které doposud dodává společnost Qualcomm s desítkami let zkušeností.

Nové modemy Applu by měly být vyráběny 4nm výrobním procesem a obsahovat nezbytné komponenty pro 5G včetně podpory milimetrových vln. Součástí by měla být i lepší správa spotřeby energie.

Avšak situace není tak jednoduchá, jak si Apple představuje. Proniknout do světa modemů už stálo mnoho úsilí a mnoho překážek ještě čeká. První vlastní modemy mají přijít společně s iPhony v roce 2023, ale patrně jen u vybraných modelů. Přechod celého portfolia včetně dalších produktů (iPad) bude běh na dlouhou trať.

Qualcomm očekává, že Apple bude ještě několik let odebírat komponenty od něj. Dle vyjádření firmy bude Apple své modemy používat na klíčových trzích se standardními sítěmi, ale pro specifické regiony bude i nadále chtít špičkové modemy Qualcommu. 

První Apple 5G modemy do iPhone už v roce 2023