Oficiální aplikace Podcasty nabrala mnoho pozitivních hodnocení. Zvláštním způsobem

Společně s aktualizací operačního systému iOS 15.1 se v nativní aplikaci Podcasty začala zobrazovat výzva k ohodnocení. Výsledkem jsou velmi pozitivní ohlasy. Je na tom něco špatně?

Ukázalo se, že ještě před uvedením iOS 15.1, tedy do 25. října byla oficiální aplikace Podcasty pro iOS hodnocena na americkém App Store 1,8 hvězdičkami a nevalného úspěchu dosahovala i na naší jazykové mutaci. Po uvedení iOS 15.1 však vyrostla až na hodnocení 4,8 z 5 možných. Jak se to stalo?

Apple aplikaci nijak zásadně nevylepšil, design je stále stejný. Nedošlo ani k opravě mnoha chyb, většina z nich je stále přítomna. Změnila se však jedna drobná věc.

[HTML1]

Po vzoru aplikací třetích stran se nyní v Podcastech zobrazuje výzva k ohodnocení aplikace. Na tom není nic špatně, používá to tak většina aplikací dostupných v App Store, aby získaly zpětnou vazbu.

Aplikace Podcasty ale očividně mate své uživatele. Výzva se zobrazuje zejména při přehrávání podcastů a uživatelé tak v domnění, že hodnotí poslouchaný podcast ohodnotí recenzí celou aplikaci.  

Od zabudování výzvy k hodnocení přibývají na americkém App Store tisíce hodnocení denně a aplikace šplhá dále v žebříčku. Zvláštní jev nastal i na české mutaci. Zatímco hodnocení raketově vystřelilo na 4,7 recenze pod aplikací jsou velmi negativní a zmiňují konkrétní problémy.

Zdá se, že i zmatený je nakonec i český uživatel aplikace. Konkurenční aplikace typu Overcast přitom s hodnocením problém nemají a recenze jsou více relevantní. Otázkou tedy je, zda je výzva s hodnocením skutečně matoucí anebo jsou uživatelé méně technicky zdatní.

Oficiální aplikace Podcasty nabrala mnoho pozitivních hodnocení. Zvláštním způsobem
Oficiální aplikace Podcasty nabrala mnoho pozitivních hodnocení. Zvláštním způsobem