Výřez na MacBoocích Pro způsobuje komické situace. Apple však nabízí řešení

Nové MacBooky Pro 14“ a MacBooky Pro 16“ mají ztenčené rámečky obrazovky. Apple proto sáhl po „netradičním“ řešení pro umístění webové kamerky a použil výřez, zvaný také „notch“.

Na výřez jsme dlouhodobě zvyklí z iPhonů, kde poprvé přišel s uvedením modelu iPhone X a od té doby je naším věrným společníkem. Odůvodnění pro iPhone je jednoduché – výřez skrývá veškeré potřebné technologie pro kamerku, Face ID a světelné senzory.

Očekávalo se, že podobný důvod mají i nové MacBooky Pro 14“ a 16“. Face ID jsme se ale nedočkali a skutečná příčina výřezu je tedy více prozaická – bylo potřeba najít místo. „Notch“ se nachází v polovině horního okraje a zasahuje do displeje. V operačním systému macOS se to pak projevuje zmenšením prostoru pro řádek nabídek (menu bar).

Pixely pod výřezem jsou však aktivní a myš po ně může „zajet“. To, jak tušíte působí problémy u neoptimalizovaných aplikací, které si myslí, že tam výřez jednoduše není. Své ovládací prvky tak zobrazují i pod oním výřezem. Pěkně to demonstruje Quinn Nelson, autor YouTube kanálu Snazzy Labs.

[HTML1]

Apple však nachystal řešení, než všichni vývojáři zareagují a své aplikace patřičně upraví. Stačí na aplikaci, která se nechová korektně, klepnout pravým tlačítkem myši a vybrat novou volbu „Scale to fit bellow built-in camera“. Tato možnost je pouze pro MacBooky Pro 14“ a 16“ a způsobí, že se obrazovka „scvrkne“ tak, aby byla celá pod výřezem. Sice přicházíte o pixely na všech stranách, ale efektivně tak zabráníte kolizi s výřezem.

Jde tedy o dočasné řešení, než všichni vývojáři aktualizují své aplikace. A to může trvat vzhledem k tomu, kdy Apple poskytl svou oficiální dokumentaci.

[HTML2]

Výřez na MacBoocích způsobuje komické situace. Apple však nabízí řešení