Nové MacBooky Pro jsou tady. Čipy M1 Pro a M1 Max, oblíbené porty, MagSafe, mini-LED a spousta dalšího

Apple odhalil nové MacBooky Pro 14“ a 16“. Ty se vrací ke „kořenům“ a nabízí oblíbené porty, nabíjecí konektor MagSafe, výborné mini-LED obrazovky, a hlavně nové čipy Apple Silicon.

Zvěsti byly pravdivé až s neskutečnou přesností. Pokud jsme si dělali v redakci trochu srandu z možného pojmenování nových čipů Apple Silicon jako M1 Pro a M1 Max tak nás Apple záhy rychle usadil. Ano, nové čipy se tak jmenují a naplnily se skoro všechny další informace.

Nové MacBooky Pro 14“ (úhlopříčka 14,2“, rozlišení 3024 × 1964) a 16“ (úhlopříčka 16,2“, rozlišení 3456 × 2234) přichází a vrací spoustu vychytávek, na které jsme byli zvyklí u „zlaté“ generace modelů MacBooků Pro do ročníku 2015 včetně.

MacBook Pro 2021

Obrazový panel je typu mini-LED, neboli, jak jej Apple nazývá Liquid Retina XDR s obnovovací frekvencí až 120 Hz, která má ProMotion a bude se aktivně přizpůsobovat obsahu. Detaily ale neznáme, každopádně uživatel si může vybrat i fixní nastavení frekvence například na 60 Hz. Jas je výborných 1 000 nitů a špičkový jas až 1 600 nitů.

Po šesti letech tak přichází opět čtečka SDXC karet, HDMI port a hlavně nová třetí generace MagSafe, která ale funguje stejně jako ty předchozí a ještě nabízí rychlonabíjení. Mimochodem, nový MacBook Pro lze stále nabíjet skrze USB-C. MacBooky mimo jiné nabízí čtyři Thunderbolt 4 porty kombinované s USB-C a 3,5 mm sluchátkový konektor.

Displej doznal také zásadních změn. Rámečky jsou mnohem užší a to znamená, že v horní části se nachází výřez pro 1080p kamerku. Bohužel, FaceID jsme se nedočkali. Systém macOS Monterey už s výřezem počítá, takže „mrtvá“ část ukrajuje místo pouze menubaru, nikoli aplikacím / oknům.

MacBooky Pro trochu přibraly a ztloustly. 14“ model váží 1,6 Kg a 16“ model až 2,2 Kg. Celkově o pár mm narostly i rozměry. Design velmi připomíná starší modely právě ročníky 2015 a starší.

MacBook Pro 2021

Pryč je také Touch Bar. Ten nahrazují standardní funkční klávesy doplněné o Touch ID. Za redakci můžeme říci, že nám dotyková ploška chybět nebude.

Standardní varianty nových MacBooků Pro jsou osazeny desetijádrovým čipem M1 Pro s 16 grafickými jádry. Příplatkové konfigurace pak nabízí čip M1 Max, který kromě deseti procesorových jader (8 výkonných, 2 úsporná) nabízí až 32 grafických jader. RAM lze nově mít 32 GB u M1 Pro a 64 GB u M1 Max. Úložiště lze nakonfigurovat až 8 TB. Při plné konfiguraci cena osciluje okolo 200 tisíc korun.

Apple samozřejmě ukázal mnoho „applovských“ grafů, které porovnávají výkon s „nejvýkonnějšími“ laptop čipy. Jako vždy ale bereme tyto údaje s rezervou a ačkoli M1 patří opravdu mezi špičku co se výkon / spotřeba týče, počkáme na skutečné hodnocení výkonu M1 Pro a M1 Max až s praktickými zkušenostmi. Naděje jsou ale velké, takže je dost možné, že Apple dostojí svým slibům.

Nad čím vznášíme pomyslnou otázku je však výdrž na baterii. Apple uvádí, že nové čipy dosahují až o 10 hodin vyšší výdrže na baterii. V detailním popisu sice uvádí hodnoty jako 17 / 21 přehrávání Apple TV, ale při „prohlížení webu“ tyto hodnoty rázem padají k číslům okolo desítky, které jsou mnohem realističtější. Zejména po zkušenostech s předchozími modely.

Nové MacBooky Pro slibují nový začátek a mix toho nejlepšího z minulosti a budoucnosti. Jak je hodnotíte? Podělte se v komentářích.