Nizozemský antimonopolní úřad rozhodl, že současný systém mikroplateb v App Store porušuje soutěž

Nizozemský úřad pro ochranu spotřebitelů a trhu (ACM) rozhodl, že současná pravidla a praktiky vyžadované Applem v App Store porušují hospodářskou soutěž.

Nizozemský antimonopolní úřad vyšetřuje Apple od roku 2019. Přestože v počátku šlo o zkoumání veškerých praktik v App Store, bylo nakonec zúženo na seznamovací aplikace. 

Majitel aplikace Tinder ze společnosti Match Group uvedl, že současná pravidla nákupů v aplikacích mu brání v přímé komunikaci se zákazníky a řešením plateb v aplikaci (Reuters).

Úřad ACM minulý měsíc informoval Apple o svém rozhodnutí a byl tak prvním antimonopolním regulátorem, který zastává názor, že Apple zneužívá svou tržní sílu a nemá férové podmínky v App Store. Kalifornská společnost však zatím nedostala žádnou pokutu, ale úřady chtějí, aby změnila soubor pravidel pro mikroplatby.

Konečné rozhodnutí je předmětem právního přezkumu a bude zveřejněno později v letošním roce.

Apple stejnému problému čelí také v Japonsku, doma ve Spojených státech, v Jižní Korei a podobná kauza se řeší přímo i u Evropské unie. Například verdikt ve Spojených státech Apple nutí, aby dovolil vývojářům umisťovat tlačítka nebo popisky, které uživatele mohou externě přesměrovat do jiných platebních systémů, než je App Store.

Zdá se, že Tim Cook nebude mít na růžích ustláno.

Nizozemský antimonopolní úřad rozhodl, že současný systém mikroplateb v App Store porušuje soutěž