Grafická karta čipu M1 Max poráží v Affinity benchmarku desktopový AMD Radeon Pro W6900X

Nové MacBooky Pro 14“ a 16“ míří k prvním šťastlivcům. Mezitím se to na internetu hemží různými benchmarky, které ukazují ohromující výkon čipů M1 Pro a M1 Max.

Jeden z těch nejzajímavějších testů výkonu se týká oblíbené aplikace Affinity Photo. Její vývojáři chtěli změřit reálný dopad optimalizace svého software pro čipy Apple Silicon, a tak navrhli speciální test skládající se z několika úkonů v aplikacích Affinity Photo a Affinity Designer.

Šéf vývojářů Andy Somerfield se výsledky pochlubil na svém twitterovém profilu a přidal hned i několik zajímavých detailů. 

[HTML1]

Výsledky jsou ohromující. Apple M1 Max s 32 jádry a propustností 400 GB/s poráží desktopovou kartu AMD Radeon Pro W6900X s 32 GB vlastní GDDR6 RAM, kterou si Apple nechává vyrábět do Macu Pro. Karta má přitom propustnost 512 GB/s a sama o sobě potřebuje 300 W příkonu.

Skóre „Raster“ testu se zastavilo na 32 891 bodech pro Apple M1 Max (32 jader) a 32 580 bodů pro desktopový AMD Radeon Pro W6900X. 

Benchmark tak dokazuje sílu a potenciál čipů Apple Silicon, které jsou výborně navrženy a ač jde „pouze“ o integrované grafické karty, mohou směle svůj výkon měřit s desktopovými řešeními.

Za redakci však dodáváme, že výsledky specializovaných benchmarky nelze obecně vztáhnout k výkonu karty. Apple skvěle optimalizoval své čipy pro dané pracovní úkony, zejména zpracování videa, hudby a fotografií, ale například ve hrách jsme se zázračných výkonů zatím nedočkali. Na druhou stranu to dokazuje, že Apple ví, kdo je jeho cílová skupina a pro koho svůj hardware vyvíjí.

Grafická karta čipu M1 Max poráží v Affinity benchmarky desktopový AMD Radeon Pro W6900X