Čtvrtý fiskální kvartál roku 2021 ovládly MacBooky Air M1, hlásí Apple

Apple zveřejnil výsledky hospodaření za čtvrtý fiskální kvartál roku 2021. Prodeje Maců rostou a táhne je zejména jeden konkrétní model.

CFO Luca Maestri se pochlubil, že rekordní prodeje počítačů Mac táhne hlavně jeden konkrétní model, a to MacBook Air M1. Apple ta po dlouhé době porušil mlčení, kdy už léta nesděluje žádná konkrétní čísla ani informace o prodejích z jednotlivých kategorií.

Celkově dosáhly tržby Maců 9,18 miliard dolarů a meziroční nárůst 1,6 %. Počítače Applu nadále rostou a potvrzuje to i Maestri. Ten dodal, že polovina prodejů Maců tvoří noví uživatelé, kteří předtím Apple počítač nikdy neměli.

Velmi zajímavé bude nadále sledovat, kam se budou prodeje Maců ubírat. Před námi je první fiskální čtvrtletí roku 2022 (tedy čtvrté kalendářní čtvrtletí roku 2021) a s ním i Vánoční sezóna. Očekává se, že i přes nedostatek čipů se Applu bude opět dařit.

Za redakci jednohlasně dodáváme, že MacBook Air M1 je velmi povedený stroj a nabízí výborný poměr cena x výkon. Vláďa Janeček si však často povzdechne, že ačkoli výkon M1 bohatě stačí, tak je počítač často limitován stropem 16 GB RAM pro složitější úkony. Běžný uživatel však neudělá nákupem Airu chybu.

Čtvrtý fiskální kvartál roku 2021 ovládly MacBooky Air M1, hlásí Apple