Problémy Safari 15: YouTube, načítání stránek a kompletní pády prohlížeče

Zdá se, že Apple vydal novou verzi svého prohlížeče Safari 15 dříve, než měl. Kromě toho, že graficky nezapadá do aktuálního macOS Big Sur si totiž s sebou nese i řadu problémů.

Uživatelé v podstatě od prvního dne vydání ostrého sestavení Safari 15 hlásí řadu problémů. A teď se nebavíme o grafickém kabátku, kdy opravdu nové Safari nezapadá ani do macOS Big Sur, natož do macOS Catalina. Hovoříme o vážnějších problémech.

Jednou z méně otravných chyb jsou záložky. Pokud se totiž pokusíte vytvořit záložku na YouTube video, prohlížeč to jednoduše nezvládne a kompletně havaruje. 

Obejít se to dá vytvořením složky záložek a následně pomocí táhni a pusť (drag & drop) ručním nasunutím stránek do této složky. 

[HTML1]

Nenačítání stránek už je vážnější problém. Nejdříve se zdálo, že jde o exkluzivní problém uživatelů operačního systému macOS Catalina, ale posléze se ukázalo, že se objevuje i na macOS Big Sur. Na stránkách obchodů jako jsou Target, Wallmart, eBay a podobné totiž Safari po kratším prohlížení začne mít potíže s načítáním stránek a začne jen zobrazovat „problém repeatedly occured“.

Řešením je pro některé kompletně vypnout JavaScript. Bohužel, ve světě moderního webu se bez JavaScriptu nedá zcela obejít, takže je to spíše dočasné obejití potíží.

[HTML2]

Ve vzácnějších případech pak Safari 15 zcela padá. Není přitom nutné mít otevřeno větší množství panelů nebo stránek. Není dosud známo proč se to děje.

Některým se problémy podařilo vyřešit ručním stažení instalačního souboru Safari 15 přímo z webového portálu Applu. Reinstalace však nevyřešila potíže všem, takže nezbývá než vyčkat, jak zareaguje samotný Apple. Pokud vás některé z potíží přímo zasáhly, patrně nezbývá, než zkusit jiný prohlížeč.