Pokud vám padají iTunes na Windows, nastavte jazyk na angličtinu

Apple vydal aktualizaci aplikace iTunes pro Windows společně s uvedením mobilních operačních systémů iOS 15 a iPadOS 15. Nejnovější verze však obsahuje chybu a padá.

Ačkoli na macOS už nějaký pátek aplikace iTunes neexistuje, na Windows se s ní stále můžete setkat. Apple ji nabízí jak skrze integrovaný obchod Microsoft Store, tak přes svůj webový portál Apple.com. S poslední aktualizací 12.12.0.6, která přináší podporu mobilních operačních systémů iOS 15 a iPadOS 15, však přichází i otravná chyba.

iTunes 12.12.0.6 – Chybová hláška, pokud aplikaci spustíte na Windows v češtině

Aktualizace se sice nainstaluje, ale při pokusu o spuštění spadne. Nové iTunes totiž z neznámého důvodu nespustíte, pokud nemáte jako výchozí jazyk systému Windows angličtinu. Zobrazí se dialogové okno, které hlásí „iTunes cannot run because some of its required files are missing. Please reinstall iTunes.“ 

Přeinstalací aplikace si nepomůžete ani novým stažením. Musíte přepnout Windows z češtiny (slovenštiny, …) do angličtiny a následně už iTunes budou fungovat. Pokud se pak ale vrátíte k původnímu jazyku, chyba opět vyskočí.

Apple zatím situaci nijak nekomentoval.