Nový iPad mini 6 nemá 3,5mm jack. V portfoliu už zůstávají pouze dvě zařízení s tímto konektorem

Apple pomalu a jistě opouští sluchátkový 3,5mm jack ve všech iOS a iPadOS zařízeních. Nový iPad mini 6 o něj přišel také a v portfoliu už zůstávají pouze dvě zařízení s „přežitým“ konektorem.

Minulá generace, technicky označovaná jako iPad mini 5, ještě sluchátkový konektor nabízela. Našli jsme ji snadno na horní hraně zařízení. Nejnovější iPad mini se však přidává k většině Apple portfolia, které již konektor nemá. 

Standardní 3,5mm jack si tak už drží jen základní iPad (generace 9.), který je vstupní branou do světa tabletů Applu a velmi oblíbeným ve školství. Druhé zařízení je pak iPod touch, o jehož využití můžeme v českém kontextu pouze spekulovat. Apple jej však z nějakého důvodu stále drží v nabídce.

Apple poprvé odebral sluchátkový konektor z iPhone 7 se slovy, že to chtělo „kuráž“. Nyní v nabídce nenajdeme jediný iPhone s 3,5mm jackem. Posléze o něj postupně přichází také iPady. 

Stále však zůstává u počítačů. I nové Macy s M1 procesory dále nabízí sluchátkový konektor a zatím to nevypadá, že by tomu v budoucnu mělo být jinak.

iPad mini 6 už nemá slcuhátkový konektor
iPad 9 stále jej stále nabízí