Nový iPad mini má podtaktovanou verzi čipu A15 ve srovnání s iPhone 13

Databáze výkonnostních testů odhalila další čísla. Objevují se první benchmarky nových iPadů mini a jejich výsledky odhalily zajímavou skutečnost. Mají totiž mírně slabší verzi čipu A15.

Apple sice osadil všechny modely iPhone 13 stejným čipem A15 Bionic, ale už víme, že verze iPhone 13 Pro a Pro Max mají pětijádrovou grafickou kartu, zatímco iPhone 13 a iPhone 13 mini „pouze“ čtyřjádrovou. Výkon tak v případě základních variant klesá až o 55 %.

Zdá se, že Apple šel ještě dále a více diverzifikoval své portfolio. Nové iPady mini totiž sice rovněž mají čip A15 Bionic, ale taktéž nebude úplně shodný. Odhalily to publikované výsledky v databázi Geekbench, jejichž pravost ověřoval i samotný tvůrce John Poole.

Nový iPad mini nese čip A15 se sníženým taktem na 2,9 GHz oproti 3,2 GHz, který mají všechny modely iPhonů 13. Ve výsledku tak výkon klesá někde mezi 2–8 %, což je v podstatě zanedbatelná hodnota.

Číselné skóre se pohybuje někde okolo 1 600 bodů v testu výkonu jednoho jádra a 4 540 bodů v testu více jader. Oproti tomu průměrné výsledky iPhonů 13 okolo 1 730 bodů na jedno jádro a 4 660 bodů v testu více jader.

Nikdo zatím netuší, proč Apple k podtaktování přistoupil a ani není známo logické vysvětlení. Dopad na výkon je však tak nepatrný, že si jej pravděpodobně vůbec nevšimnete.

Nový iPad mini má podtaktovanou verzi čipu A15 ve srovnání s iPhone 13