Nový operační systém iOS 15 se rozšiřuje pomaleji než předchůdce iOS 14

Apple v pondělí vydal ostrou verzi mobilního operačního systému iOS 15. Podle prvních statistik se však zdá, že uživatelé s aktualizací nespěchají.

Analytická společnost Mixpanel vydala zprávu ohledně rozšíření mobilního operačního systému iOS 15 mezi uživateli iPhonů. Podle prvních statistik se iOS 15 nachází na zhruba 8,5 % zařízeních, která jsou s touto verzí kompatibilní. Naopak loni byla situace zcela jiná. Mobilní operační systém iOS 14 už ke konci druhého dne dosáhl 14,5 % a nadále rychle rostl.

Mixpanel měří tato čísla na základě kombinace statistik návštěvnosti webových portálů, mobilních analytik v SDK a metrik. Apple se zatím žádnou oficiální statistikou nepochlubil, obvykle mu to trvá více týdnů až měsíce.

Apple letos rovněž oznámil, že uživatelé, kteří zůstanou na iOS 14 budou i nadále dostávat bezpečnostní aktualizace. To je poměrně zásadní změna dosavadního přístupu, kdy Apple upřednostňoval pouze aktuální verzi systému a starší iOS dostávaly jen ty záplaty na nejkritičtější zranitelnosti.

Někteří uživatelé sociálních sítí mezitím hlásí potíže s aktualizací a často poukazují na nepředvídané chování. Aktualizace se nechce stáhnout, telefon se při aktualizaci vypíná anebo odmítá aktualizaci nainstalovat. Jiní naopak nespěchají z důvodu kontroverzních funkcí na ochranu soukromí dětí a skenování fotek na dětskou pornografii.

Jak jste na to Vy? Máte aktualizováno? Podělte se v komentářích.

Nový operační systém iOS 15 se rozšiřuje pomaleji než předchůdce iOS 14