Chceme 7 let aktualizací a oprav pro iOS zařízení. Tlačí Německo na EU

Výrobci chytrých telefonů včetně Applu by měli povinně poskytovat bezpečnostní aktualizace a náhradní díly pro mobilní zařízení po dobu nejméně sedmi let. To žádá návrh německé vlády adresovaný Evropské unii v oblasti odpovědnosti za životní prostředí.

Evropská komise (EK) nedávno navrhla, aby výrobci mobilních zařízení poskytovali aktualizace softwaru a náhradní díly po dobu pěti let, přičemž náhradní díly pro tablety by měly být k dispozici po dobu šesti let. EK chce také donutit výrobce, aby zveřejňovali ceny náhradních dílů a zajistili, že se nebudou zvyšovat, a dodávali uvedené díly nejdéle do pěti pracovních dnů.

Německo však chce, aby EU šla ještě dál a požadovala sedm let aktualizací a dostupnosti náhradních dílů. Kromě toho požaduje, aby výrobci nabízeli náhradní díly za „rozumnou cenu“ a dále rychlejší dodávky náhradních dílů.

Německá vláda rovněž podporuje snahu Evropské komise o zavedení pravidel ekodesignu, včetně energetického štítku a indexu opravitelnosti pro chytré telefony a tablety. Výroba těchto zařízení je podle EK příčinou většiny emisí skleníkových plynů a při recyklaci lze získat zpět pouze část surovin.

Průmyslová asociace DigitalEurope, která zastupuje výrobce včetně společností Apple, Samsung nebo Huawei, se domnívá, že návrhy Komise jdou příliš daleko, a navrhla, aby výrobci poskytovali bezpečnostní aktualizace po dobu tří let a aktualizace operačního systému po dobu dvou let.

Sdružení se rovněž domnívá, že by mělo být požadováno, aby spotřebitelům nabízeli pouze náhradní baterie a displeje, protože tyto díly mají nejvyšší míru poruchovosti. Naproti tomu komponenty, jako jsou senzory fotoaparátu, mikrofony a konektory, „selhávají jen zřídka“, a proto by se na ně návrh vztahovat neměl.

Po dalších jednáních mezi všemi zúčastněnými stranami plánuje Evropská unie zavést návrhy do roku 2023.

Společnost Apple byla často kritizována za neúměrné ceny oprav, jako je například poplatek 79 dolarů za servis zařízení HomePod mini (který sám stojí 99 dolarů), a také za svévolná omezení oprav, jako je například zákaz opravy fotoaparátu iPhonu 12 bez přístupu k proprietární aplikaci Apple System Configuration propojené s cloudem.

Evropský parlament loni odhlasoval podporu doporučení Výboru EU pro „právo na opravu“, včetně systému povinného označování spotřební elektroniky, který by poskytoval výslovné informace o opravitelnosti a životnosti výrobků.

Chceme 7 let aktualizací a oprav pro iOS zařízení. Tlačí Německo na EU