Kauza Apple versus Epic Games došla k verdiktu. Epic se už odvolal

V pátek došlo po dlouhých měsících k verdiktu ve sporu Apple versus Epic Games. Soudkyně shledala, že v devíti z deseti bodů obžaloby je v právu Apple. Společnost Epic Games se odvolala.

Společnost Epic Games podle očekávání podala odvolání v případu proti Apple týkajícím se App Store. V pátek soudkyně vynesla rozsudek, několik měsíců poté, co vedení společnosti Epic a Apple vedli právní při.

Soudkyně dala za pravdu Applu v 9 z 10 bodů obžaloby. Společnosti Epic se však podařilo přimět soudkyni, aby souhlasila s tím, že společnost Apple musí odstranit ustanovení proti řízení kolem nákupu v aplikaci a umožnit společnostem, aby své uživatele nasměrovaly na alternativní platební systémy mimo aplikaci. 

Společnost Epic se však odvolává, protože chtěla víc.

Soudkyně při vydání svého rozhodnutí neshledala, že by Apple měl monopolní postavení, a nesouhlasila s tím, že Apple musí podporovat alternativní obchody s aplikacemi v systému iOS.

Apple také může nadále blokovat Fortnite v App Store kvůli porušování podmínek služby a také není povinen obnovit vývojářské účty Epic Games.

Soudce uvedl, že společnost Apple neodůvodnila svůj 30% podíl z nákupů v aplikacích, ale nezakázal jí tento poplatek vybírat. Nejasný zůstává také rozsah soudního zákazu kvůli změně proti řízení. Právní formulace ze soudního příkazu si Apple zřejmě vyložil tak, že bude muset umožnit propojení aplikací s webem, podobně jako tomu bylo v případě dohody s japonskou komisí pro hospodářskou soutěž. Tento výklad je samozřejmě sporný a pravděpodobně bude znovu projednáván u soudu za účelem vyjasnění.

Podle výkladu společnosti Apple by to však znamenalo, že krok Epic Games, která loni v srpnu přidala do hry Fortnite možnost přímého nákupu, by byl podle revidovaných změn stále zakázán. Tyto nepovolené transakce totiž probíhaly uvnitř samotné aplikace, nikoli pouze s odkazem na webovou stránku nebo podobně.

Původní soudní zákaz měl vstoupit v platnost za 90 dní. Bezprostředně po oznámení soudu společnost Apple označila rozhodnutí za „obrovské vítězství“, což naznačuje, že je s výsledkem do značné míry spokojena. Stále čekáme na zprávu, zda se Apple odvolá, ale je pravděpodobné, že požádá alespoň o odklad, což by realizaci změn oddálilo.

Stejně jako všechny právní bitvy mezi korporacemi i tyto věci vyžadují čas a to klidně celé roky.