Nový patent Applu ukazuje myš skrytou v klávesnici

Podle nově zveřejněné patentové přihlášky si Apple patentoval netradiční způsob ovládání počítače. Myš by totiž byla součástí klávesnice.

Patentová přihláška, které si jako první všiml server Patently Apple, nese název „Deployable Key Mouse“ a byla podána u amerického Úřadu pro patenty a ochranné známky.

Přihláška ukazuje standardně vypadající klávesnici s nůžkovým mechanismem, která je vybavena skrytou odnímatelnou klávesou. Tato klávesa by obsahovala snímač polohy, který by se používal jako ukazovací zařízení. Společnost Apple popisuje tento systém jako „pohodlný, přenosný a přesné vstupní zařízení pro počítače“.

V přihlášce se vysvětluje, že pro některé přesné úlohy, jako je grafický design, navrhování a modelování, editace velkých a složitých dokumentů, je vhodnější klasická myš než trackpad. Společnost Apple tvrdí, že nošení samostatné myši s počítačem může být přítěží a může být „zbytečné, když počítač již má zabudované zařízení tohoto typu“.

Odnímatelná klávesa je podle Applu schůdným řešením problému. V některých provedeních by klávesa mohla fungovat jako normální klávesnice a byla by vybavena malou baterií.

Společnost Apple nastínila různé mechanické systémy. Například by šlo o vysunutí jedné nebo sady více kláves z pouzdra ve svislém směru a také vysunutí klávesy z boku stroje ve vodorovném směru. Ilustrace ukazují vysouvací klávesu umístěnou směrem k okraji klávesnice, aby se nejednalo jednu z často používaných kláves.

Patentové přihlášky nelze považovat za důkaz. Apple jich podává desítky až stovky ročně, ale málo která z představených technologií se nakonec skutečně dostane do některého z produktů. 

A jak se na „odnímatelnou klávesu – myš“ díváte vy? Zaujalo by vás v MacBooku takové řešení? Podělte se v komentářích.

Nový patent Applu ukazuje myš skrytou v klávesnici
Nový patent Applu ukazuje myš skrytou v klávesnici