Apple měl dvojitého agenta, který odhaloval úniky a donášel na kolegy

Jeden z členů komunity tzv. „leakerů“ a jailbreakerů iPhonů fungoval více než rok ve skutečnosti jako „dvojitý agent“ společnosti Apple.

Server Motherboard popsal, že Andrey Shumeyko, který byl na internetu známý jako „YRH04E“, inzeroval interní informace společnosti Apple a ukradená zařízení na prodej na sítích typu Twitter a Discord. Bez vědomí ostatních členů komunity však tajně poskytoval informace globálnímu bezpečnostnímu týmu společnosti Apple. Firmě to mělo pomoci potlačit úniky informací a odhalit osoby za ně zodpovědné.

V květnu 2020, poté, co na internet unikla předběžná verze systému iOS 14, poskytl Shumeyko společnosti Apple informace o osobě, která údajně pomohla „zorganizovat“ únik informací tím, že si koupila ukradený iPhone 11. Do prototypového zařízení bylo údajně nahráno rané vývojové sestavení systému iOS 14 určené pro interní použití, a to před oznámením na konferenci WWDC v červnu 2020.

Shumeyko dodal, že v létě 2020 informoval společnost Apple, že byl v kontaktu se zaměstnancem společnosti Apple v Německu, který pracoval na Apple Maps. Zaměstnanec údajně nabízel prodej přístupových údajů k internímu účtu firmy. Kupující by tak získal firemní e-maily a dalším interním materiály na intrawebu. Shumeyko uvedl, že se zaměstnancem udržoval kontakt a později se dozvěděl, že byl společností Apple propuštěn.

Shumeyko doufal, že když bude sloužit jako informátor pro Apple, bude moci odčinit to, že se v minulosti účastnil úniků informací o iPhonu, a že za spolupráci bude finančně odměněn. Shumeyko uvedl, že se opakovaně ptal, zda by bylo možné mu za jeho informace zaplatit, ale společnost Apple se nijak nevyjádřila. Serveru Motherboard se vyzpovídal proto, že se nyní cítí zneužitý.

„Chtěl jsem jen, aby mě jednou někdo vyslechl a aby příběh, který vyprávím, byl pravdivý,“ řekl podle zprávy Shumeyko a dodal, že je mu jedno, co si o něm teď, když byla odhalena jeho role „dvojitého agenta“, bude kdokoli myslet.

Apple měl dvojitého agenta, který odhaloval úniky a donášel na kolegy