Soudce zamítl hromadnou žalobu ohledně křehkých kabelů u MacBooků Pro. Kauza byla známá jako „Flexgate“

Apple čelil hromadné žalobě, která se týkala speciálních kabelů propojujících základní desku s počítačem. Ty u MacBooků Pro často praskaly a způsobovaly problémy.

Uživatelé podali žalobu v květnu 2020. Celá žaloba byla postavená na tom, že Apple údajně o vadných kabelech MacBooků Pro 13“ a MacBooků Pro 15“ věděl. Soudce však žalobu zamítl s verdiktem, že se v záruce vada neprojevila.

Žalobci však mají možnost odvolat se a zahrnout důkazy o tom, že Apple o vadě věděl a že šlo o bezpečnostní riziko.

Vada se vyskytovala u mnoha počítačů MacBook Pro z let 2016 a 2017 (u obou 13“ a 15“ modelů). „Flexgate“ je pojmenová po flex kabelech, které propojují základní desku notebooku s obrazovkou. Ty po několika letech začaly praskat, a tím způsobovaly nerovnoměrné podsvětlení ve spodní části obrazovky či jeho kompletní selhání.

Apple u modelů 2018 konstrukci upravil a v květnu 2019 spustil program oprav pro MacBooky Pro 2016 ve 13“ verzi (nikoli pro ročníky 2017 a bez všech 15“ modelů).

Zamítnutá žaloba požadovala proplacení všech nákladů na opravu nebo výměnu postižených modelů a požadovala rozšíření bezplatného výměnného programu i na další modely.

Soudce zamítl hromadnou žalobu ohledně křehkých kabelů u MacBooků Pro. Kauza byla známá jako „Flexgate“