Nejen Apple. Státy žalují Google za porušování antimonopolních zákonů kvůli poplatkům v Play Store

Žalobci hned třiceti šesti států USA podali žalobu na technologického giganta Google. Ten bude čelit nařknutí z porušování antimonopolních zákonů ohledně poplatků v Play Store.

Nejen v EU mají spadeno na technologické giganty. V USA byla podána žaloba hned 36 státy za porušování antimonopolních zákonů společnosti Google. Vše se týká poplatků v digitálním obchodě s aplikacemi Play Store. Zprávu přinesl server Politico.

Google loni totiž oznámil, že v letošním roce 2021 bude striktně vyžadovat používání jeho platebních mechanismů. Google sice měl toto pravidlo po dlouhé roky, ale dodržování nijak zásadně nekontroloval. Mnozí jej tak obcházeli.

V momentě, kdy Google bude striktně vyžadovat využívání jeho platebních systémů, se firma dostane blízko pozice Applu. Rozdílem ale bude, že na Androidu je stále možné doinstalovat obchody s aplikacemi třetích stran (jako to dělá Samsung nebo Huawei), které pravidla Google dodržovat nemusí.

Bude zajímavé sledovat, jak celá žaloba dopadne. Pokud by totiž byl Google shledán vinným, mělo by to patrně následky i pro mnohem uzavřenější Apple. Cupertinská firma navíc už nyní čelí žalobám ze strany Epic Games a je přezkoumávána Evropskou komisí na podnět Spotify a dalších společností.

Zdá se, že nad technologickými giganty se stahují mračna.

Nejen Apple. Státy žalují Google za porušování antimonopolních zákonů kvůli poplatkům v Play Store