Klinické studie s Apple Watch se komplikují. Apple mění výzkumníkům algoritmy přímo pod rukama

Velmi zajímavé informace vyplynuly z rozhovoru, který se zabýval využitím Apple Watch v klinických studiích. Ačkoli mají chytré hodinky velký potenciál, výzkum brzdí samotný Apple.

Celý článek najdete na serveru The Verge (anglicky). Apple se na svých Keynote rád chlubí tím, jak jsou Apple Watch skvělá zdravotní pomůcka a v kolika výzkumech a na kolik různých chorob už byly nebo jsou aktivně zkoumány. Zdá se však, že výzkumníci to nemají vůbec jednoduché.

K situaci se vyjádřil profesor biostatistiky z Harvardu, J.P Onnela. Ten popisuje skvělé funkce Apple Watch ale také mnoho strastí, které chytré hodinky Applu výzkumníkům přináší. Dotýká se zejména operačního systému watchOS, jež se vědcům doslova „mění“ pod rukama.

„Použité algoritmy jsou přesnou ukázkou toho, čemu říkáme černá skříňka – nejsou průhledné. Je zhola nemožné vědět, co se uvnitř skrývá.“

Naráží tak na fakt, že Apple s každou aktualizací mění algoritmy pro výpočet srdečního tepu. Na jednu stranu nás jako uživatele těší přesnější měření, na druhou stranu dostávají výzkumníci zcela nekonzistentní data, ačkoli používají stále totožný hardware.

Podobné problémy mají i výzkumníci z Women’s Hospital v Brighamu. Ti sledovali srdeční tep po dobu několika měsíců vždy ve stejných úsecích. Data by měla být totožná, jenže vůbec nejsou. S každou aktualizací se naměřené hodnoty výrazně odchýlily.

Apple mění své algoritmy zcela bez upozornění. Navíc neposkytuje žádnou dokumentaci. Apple Watch mají význam v těchto studiích zejména jako snadno dostupná, a přitom dobře vybavená zdravotnická pomůcka. Ostatně ji firma sama ráda takto propaguje. Bohužel s tím, jak se neustále mění software, je využití pro vědecké účely při nejmenším komplikované.

Klinické studie s Apple Watch se komplikují. Apple mění výzkumníkům algoritmy přímo pod rukama