Oblíbený program Audacity nyní sleduje uživatele. Změna nastala po zakoupení firmou Muse Group

Oblíbený open-source program Audacity jsme často používali i v redakci. Software však po zakoupení komerční firmou přidal telemetrii. Co to znamená?

Open-source program Audacity je oblíbený mezi uživateli zejména pro svou jednoduchost a přívětivost. Zvládá jednoduchý i pokročilejší práci se zvukem, nahrávání podcastů (používali jsme jej například při nahrávání Appliště Podcastu) a díky pluginům jej můžete obohatit o další funkce. Najdete jej také často ve školách.

Audacity nově patří pod firmu Muse Group, které vlastní například webový portál Ultimate Guitar nebo aplikaci MuseScore. Firma přistupuje k veškerému softwaru a službám stejně, proto se v Audacity událo pár změn pod pokličkou.

Aplikace nyní obsahuje telemetrii – tedy sběr doprovodných dat. Konkrétně jde o přesný typ procesoru, operačního systému, IP adresu, logy a chybová hlášení. 

Uživatelé komerčních aplikací od Adobe, Googlu, Microsoftu a konec konců i Applu jsou na tuto základní telemetrii poměrně zvyklí. V open-source komunitě však tato informace vyvolala pozdvižení zejména s ohledem na zdůvodnění, že software musí sbírat data „pro právní vymáhání, soudní spory a případné žádosti státních úřadů“.

Všechna data jsou dle tvrzení Muse Group ukládána v datových centrech v USA, Rusku a Evropě. IP adresy jsou údajně šifrovány, aby nedošlo k jednoznačné identifikaci uživatele. Software nově nutí uživatele potvrdit, že dosáhl 13 let. To je v přímém rozporu s původní GPL licencí. 

Open-source komunita už volá po tzv. „forku“, kdy na základě původních zdrojových kódů Audacity vytvoří „čistou“ verzi software bez telemetrie. 

A jak problematiku vnímáte vy? Podělte se v komentářích.

Oblíbený program Audacity nyní sleduje uživatele. Změna nastala po zakoupení firmou Muse Group