Apple stáhne z App Store emulátor starých her iDOS 2. Po revizi porušuje podmínky obchodu

Tvůrce šikovného emulátoru iDOS 2, který umožňoval spustit staré hry a prožít kapku nostalgie oznámil, že jeho aplikace bude stažena z App Store. Porušuje totiž podmínky obchodu.

Vývojář Chaoji Li odeslal do App Store aktualizaci svého emulátoru iDOS 2. Ta obsahovala zejména opravy chyb a nepřinášela žádné změny ve fungování aplikace. Jaké překvapení bylo, když Li obdržel email, že jeho aplikace porušuje podmínky App Store kapitoly 2.5.2.

Během kontroly jsme zjistili, že Vaše aplikace nainstalovala nebo spustila programový kód, což není v App Storu povoleno.

Konkrétně Vaše aplikace spouští balíčky a obrazové soubory iDOS a umožňuje sdílení souborů iTunes a podporu souborů pro import her. Spouštění kódu může zavádět nebo měnit vlastnosti anebo funkce aplikace či umožňuje stahování nelicencovaného obsahu.

Upozorňujeme, že vzdělávací aplikace určené k výuce, vývoji, které dovolují studentům testovat spustitelný kód sice mohou za omezených okolností stahovat kód, ale ten nesmí být používán k jiným účelům a tyto aplikace musí dovolit, aby uživatel mohl zdrojový kód zobrazit a upravovat.

Apple dal tvůrci 14 dní na opravu, jinak bude aplikace odebrána z App Store. 

Emulátor iDOS 2 byl v App Store dostupný celých 7 let. Jeho předchůdce iDOS byl dokonce poprvé vydán v roce 2010. Problémům se nevyhnul ani tehdy, ale vývojář se byl vždy schopen přizpůsobit měnícím se pravidlům App Store.

Poslední verze iDOS 2 byla čtyři roky bez aktualizace, neboť Apple omezil přístupy ke sdílení souborů skrze iTunes. Li v průběhu loňského roku implementoval podporu úložiště pro dokumenty. Nyní je tato funkce dle Applu proti pravidlům App Store.

Li říká, že už nemá sílu emulátor znovu upravovat a že by odebráním úložiště změnil zásadní funkci, kvůli které si uživatelé aplikaci kupují.

Komentář redakce:

Na jednu stranu rozumíme restrikcím App Store a snaze Applu o vytvoření co nejbezpečnějšího prostředí pro uživatele. Na druhou stranu se bavíme o emulátoru, který je kompletně běží v sandboxu a spouští tři dekády starý kód her z dob slávy DOSu. Rezignace vývojáře je pochopitelná, neboť Apple občas mění podmínky App Store podle nálady. Je to škoda, jelikož fanoušci emulátorů tak opět zamíří ke konkurenční platformě Android.

Apple stáhne z App Store emulátor starých her iDOS 2. Po revizi porušuje podmínky obchodu