Nový Xcode odhalil odkazy na chystanou aktualizaci počítače Mac Pro. Dostane Intel Ice Lake procesory

Apple je v plném přechodu od procesorů Intel na vlastní procesory zvané Apple Silicon. Ačkoli už část počítačů přešla na architekturu ARM, zdá se, že nejvyšší stroje ještě nejsou na změnu připraveny.

Nová betaverze vývojářských nástrojů Xcode s číslovkou 13 odhalila referenční kódy na dosud neuvedenou verzi počítače Mac Pro s novými Intel procesory řady Ice Lake SP (Scalable Processor). Jde opět o výkonné procesory Xeon, které svou sílu ukazují zejména ve vícevláknových operacích a stabilitě výkonu.

Spekulace o aktualizaci Macu Pro nakonec potvrdil i známý analytik Mark Gurman z Bloombergu. Apple tedy patrně pracuje na dvou verzích svého nejvýkonnějšího počítače současně.

Předchozí spekulace totiž hovořily také o menší verzi Macu Pro, která už by měla být vybavena procesory Apple Silicon. Paralelně k ní tak bude alespoň letos stále existovat Intel souputník. Ten byl ve své současné verzi uveden v roce 2019 a vrátil se k osvědčenému modulárnímu designu.

V profesionální komunitě mezitím probíhá diskuze, zda Apple Silicon dokáže „pouhým“ navyšováním jader dohnat schopnosti procesorů Intel Xeon a grafických karet od AMD. Hovoří se, že Apple by byl schopen navýšit počet procesorových jader až ke 40 a grafických jader až ke 128. Jenže profesionálové se často pozastavují nad letitou spolehlivostí procesorů Xeon a surovým výkonem dedikovaných karet AMD oproti integrovanému řešení v Apple Silicon.

Před zahájením konference WWDC 2021 navíc hojně bujely informace o tom, že se dočkáme i přepracovaných MacBooků Pro 14“ a 16“ s Apple Silicon. To se nakonec nepotvrdilo.

[HTML1]

Nový Xcode odhalil odkazy na chystanou aktualizaci počítače Mac Pro. Dostane Intel Ice Lake procesory
Mac Pro