Microsoft by rád viděl iMessage na Windows. Systém je prý otevřený všem

Microsoft překvapil mnohé uživatele, když neočekávaně oznámil Windows 11. Ty na konci letošního roku nahradí Windows 10, které měly být poslední verzí. Nadella mezitím vyzval Apple ke spolupráci.

Microsoft poměrně překvapil celý technologický segment, když odhalil novou verzi Windows 11. Ta bude upgrade zdarma pro podporované počítače a nahradí Windows 10. Přitom „desítky“ měly být poslední a Microsoft se chtěl vydat vstříc modelu SaaS (Software jako služba).

Windows 11 přináší čerstvý svěží vzhled, sjednocení ovládacích prvků, ale také vychytané ovládání oken nebo možnost spouštět aplikace pro Android. Právě další sbližování s mobilním operačním systémem od Googlu přinese výhody pro mnohé uživatele.

CEO Microsoftu, Satya Nadella, mezitím vyzval Apple ke spolupráci. Dle jeho slov je Windows otevřená platforma pro všechny. Nadella by tak rád viděl iMessage na Windows. Zjednodušilo by to tak například rodinám nákupy iPhonů místo telefonů s Androidem, jelikož ten už propojené zprávy s Windows má.

V redakci se domníváme, že ač jsou to hezká slova, pro strategii Applu to nemá význam. Zejména doma v USA si Apple drží vysoký podíl na trhu smartphonů a daří se mu také s počítači Mac. Portováním iMessage na Windows nebo Android (o čemž se v minulosti spekulovalo), by si Apple nijak nepolepšil, a navíc by ztratil uživatele ze své „oplocené zahrádky“ či lépe „jablečného sadu“. Apple buduje ukázkový vendor-lock-in, a ač některé služby pouští mimo své systémy (Apple Music, Apple TV), tak klíčové funkce jako iMessage si střeží. Nevidíme tedy tuto pobídku nijak reálně.

Microsoft by rád viděl iMessage na Windows. Systém je prý otevřený všem