Chyba v iOS dokáže natrvalo vypnout Wi-Fi. Situace nastává po připojení k síti se specifickým názvem

Na internetu se objevil popis hodně bizarní chyby, která natrvalo vypne Wi-Fi v iPhone. Stane se to po připojení k síti, která obsahuje určitý řetězec znaků.

Bezpečnostní výzkumník Carl Schou testoval Wi-Fi sítě a přišel na zajímavou chybu, která souvisí s mobilním operačním systémem iOS. Jeho iPhonu totiž po připojení k síti s názvem „%p%s%s%s%s%n“ zcela přestalo fungovat Wi-Fi připojení.

Telefon se přitom nevzpamatoval ani po změně názvu (SSID) Wi-Fi sítě ani po restartu iPhonu. Nabídka připojení nereaguje a sítě nenajde.

[HTML1]

Ostatní uživatelé na internetu zkoušeli tuto chybu zopakovat. Zjistili, že není nutné mít jako název přesně totožný řetězec a stačí aby název Wi-Fi sítě začínal znakem procento „%“.

V jazycích typu C jsou vyhrazeny speciální kombinace znaků, které jsou dále zpracovány kompilátorem. Teoreticky vzato tak v iOS může být problém s tím, že se textový řetězec názvu sítě (SSID) v systému nějak dále zpracovává.

Naštěstí existuje poměrně snadná cesta, jak Wi-Fi obnovit. Stačí zamířit do Nastavení -> Obecné -> Resetovat -> Obnovit nastavení sítě.

Chyba v iOS dokáže natrvalo vypnout Wi-Fi. Situace nastává po připojení k síti se specifickým názvem