Poslední beta iPadOS 15 odemyká více RAM pro aplikace. Zodpovědnost je na vývojáři

Apple neustále pracuje na chystaných operačních systémech, a to včetně iPadOS 15. Nejnovější betaverze přináší funkci, která potěší uživatele nejen nových iPadů Pro s M1 čipy.

V současné době omezuje operační systém iPadOS všechny aplikace na 5 GB RAM. Tento strop je pevný a Apple jej zdůvodňuje stabilitou pro běh aplikace i zařízení samotného. Přitom jsme se však letos dočkali iPadů Pro vybavených čipem M1, které mají až 16 GB RAM. Tuto paměť však aplikace naplno nevyužijí.

Druhá betaverze iPadOS 15 tuto hranici naštěstí odstraňuje. Apple do systému přidal možnost, kterou vývojáři otevřou přístup k větší části RAM. Mnoho profesionálních aplikací, jako třeba grafické programy nebo střižny typu Luma Fusion tak budou moci využít více RAM a tím pádem zpracovávat více dat.

Zdá se, že strop RAM určuje samotný vývojář. Na druhou stranu Apple obvykle vývojáře nenechá jít až na limit zařízení a zde se očekává stejný přístup. Technická dokumentace rovněž vývojáře upozorňuje, že musí otestovat aplikaci s navýšeným stropem RAM a zejména její korektní chování.

Poslední beta iPadOS 15 tak alespoň částečně dovoluje využít potenciál iPadů, ačkoli k dokonalosti a uspokojení mnoha uživatelů je stále daleko. Operační systém pro tablety je stále hodně omezený a rozhodně nemá možnosti, jako „počítačový“ macOS.

Poslední beta iPadOS 15 odemyká více RAM pro aplikace. Zodpovědnost je na vývojáři